Građani razočarani “Crnim Petkom”

„Black Friday“ je popularan naziv za dan kada trgovci u zapadnom potrošačkom društvu rasprodaju zalihe. „Crni petak“ su prihvatili i naši trgovci, ali niko od njih ne pravi rasprodaje.
Upravo je sutra taj dan, odnosno posljednji petak u novembru svake godine, pa na Internetu već nekoliko dana iskaču reklame sa ciljem privlačenja kupaca. U nekim radnjama je „čak cijela ova sedmica crna“.

Međutim, na licu mjesta je totalno druga priča i zapravo trgovci nude redovna sniženja koja nisu ništa veća nego prije mjesec dana. Tako neke radnje nude popust od 10 odsto na kupovinu jednog artikla, a 20 na dva.

– Čekala sam “Black Friday” da kupim kaput koji sam probala prošle sedmice i trgovkinja mi je rekla da će biti sniženje. Sada sam vidjela da će popust biti samo 10 odsto. Pa kakav je to “Crni petak”? Zar ne bi sniženja trebalo da budu bar 30 odsto? – kaže jedna Banjalučanka koja je odustala od kupovine kaputa.
U nekim radnjama su popusti samo na označene proizvode ili samo na određenu kolekciju. I gotovo sva sniženja se odnose na odjeću. Rijetko koji trgovac bijele tehnike ili tehnologija nudi sniženja.

– Kod nas „Black Friday“ nije kao što imaju ostale zemlje jer naši trgovci povećaju pa spuste cijene. Evo, vidite i sada šta se desilo sa kontrolisanjem marži na osnovne životne namirnice – ocjenjuje za Srpskainfo Murisa Marić iz udruženja za zaštitu potrošača „Don“.

Kaže da se trgovcima ne može svaki put „ući u kraj“, ali da se uporni potrošači koji čekaju taj dan zbog određenog proizvoda uvjere da uopšte nije sniženje.

– Povećaju cijene i onda na „Black Friday“ kao imaju sniženje od 20 odsto, tako da mi u stvari nikad nemamo ona prava sniženja. Imala sam priliku baš proteklog vikenda da vidim kako je to u inostranstvu. Cijeli mjesec imaju rasprodaje jer im dolazi nova roba i sada zalihe rasprodaju i po nabavnim cijenama – odjeću, obuću, bijelu tehniku, telefone, računare i sve ostale proizvode. Čak je moguće kupiti po sniženim cijenama najnoviju tehnologiju ako se naruči online. To se kod nas naravno ne dešava jer naši trgovci uopšte nemaju naviku da rasprodaju proizvode – ističe Marićeva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI