Hitna pomoć za praznike radila punom parom, od petardi stradala i djeca i odrasli

Službe hitne pomoći i klinike su i za ove praznike imale pune ruke posla na zbrinjavanju građana koji su pretjerali sa ićem i pićem ili stradali uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Tako je samo u banjalučkom Domu zdravlja, za novogodišnje i božićne praznike zbrinuto skoro 1.000 pacijenata, što u hitnoj pomoći, što na terenu.

Zbog problema uslijed prejedanja najviše građana je pomoć potražilo na Božić što je, kako objašnjavaju ljekari, u prvom redu posljedica promjene režima ishrane nakon posta.

Najviše slučajeva povređivanja petardama zabilježeno je tokom novogodišnjih praznika, a riječ je o većim oštećenjima šake i posljedičnim amputacijama prstiju, te povredama oka.

Iako iz MUP godinama unazad konstantno upozoravaju da igre petardama nisu bezopasne, djeca, pa čak i odrasli, izgleda da još ni približno nisu svjesni da nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice. To potvrđuje činjenica da je ove godine zabilježen značajan porast povreda koje su zahtijevale hirurško liječenje. A iskustvo hirurga pokazuje da od upotrebe pirotehničkih sredstava procentualno najviše stradaju djeca i mladi, te da, bez obzira na trud ljekara, zadobijene povrede ostavljaju trajne posljedice i veći ili manji stepen invalidnosti kod pacijenata.

Načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS Nikola Baroš kaže da je u ovoj klinici liječeno 14 pacijenata, te da je ove godine broj povreda u velikom porastu, u odnosu na nekoliko godina ranije.

– Najčešće su traumatske povrede šake, amputacije dijelova ekstremiteta, opekotine dijelova tijela izloženih traumi od pirotehničkog sredstva. Zavisno od povrede i stepena oštećenja, u najvećoj mjeri su bili neophodni operativni zahvati – naglašava Baroš.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini su posebno bile ozbiljne tri povrede šake sa velikim stepenom invaliditeta.

– Riječ je o jednom maloljetnom licu od 13 godina, te dvije osobe starosti 47 i 58 godina – ističe Baroš.

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je za vrijeme novogodišnjih praznika u Službi hitne medicinske pomoći zbrinut ukupno 551 pacijent, te da je u ovom periodu obavljeno i 65 intervencija na terenu.

– Dominirali su kardiološki pacijenti, a najčešća simptomatologija se odnosila na febrilna stanja, abdominalne tegobe. Bilo je i povreda, saobraćajnih nezgoda i pogoršanja kod hroničnih bolesnika različite etiologije. Ozbiljno narušeno zdravlje pacijenata zabilježeno je u oko 70 odsto slučajeva – kaže za “EuroBlic” načelnica SHMP Nada Banjac.

Prema njenim riječima, u okviru proslave božićnih praznika i tokom vikenda u SHMP su ukupno zbrinuta 404 pacijenta.

– U prvom redu riječ je o pacijentima sa kardiološkim problemima, akutnim koronarnim sindromima, hipertenzivnim krizom. Tu su i opstruktivne bolesti pluća, febrilna stanja i teže alergijske reakcije. U velikom broju su se javljali pacijenti sa abdominalnim tegobama u vidu dijareje i povraćanja, izazvanih pretjeranim unošenjem hrane, pogotovo tokom božićnih praznika. U ovom periodu, zdravlje pacijenata je ozbiljno bilo narušeno u 40 odsto slučajeva – ističe Banjac.

Raste broj povrijeđenih

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, na Klinici za očne bolesti UKC RS uslijed povređivanja pirotehničkim sredstvima liječena su tri pacijenta starosne dobi od 5 do 11 godina. Kod jednog se radilo o teškoj povredi oka, a u druga dva slučaja lakšim povredama oba oka i kapaka. Povrede očiju kod sva tri pacijenta su zahtijevale hirurški tretman. Na ovoj klinici ambulantno su liječena još tri pacijenata, koja su zadobila lakše povrede pirotehničkim sredstvima, što je veći broj u odnosu na prethodne godine. Zabilježen je i slučaj pacijenta starosti 42 godine, koji je paljenjem petarde zadobio povrede lijeve šake, lica i oba oka.

Izvor: Euro Blic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: