Još se kalkuliše koliko su turisti potrošili za Novu godinu

Hiljade turista iz regiona novu godinu provelo je u Banjaluci, ali se o finansijskim efektima ove navale još kalkuliše.

“Na pola puta do Beograda, a upola jeftinije”- ovim su sloganom prije nekoliko godina turistički radnici iz Banjaluke krenuli u ofanzivu na goste iz Slovenije, zadivljene beogradskim kafanama i splavovima. Danas je Banjaluka jedno od omiljenih destinacija Slovenaca, pogotovo ljeti i za novogodišnje praznike. Starije privlače pivo, ćevapi i burek, mlade zgodne Banjalučanke i noćni klubovi, a i jedne i druge – pristupačne cijene.

I dok skeptici tvrde da su koncerti na trgu i drugi prateći sadržaji više besplanta zabava za široke narodne mase, nego magnet za biznis, u Turističkoj organizaciji Banjaluke ne misle tako. Ostoja Barašin tvrdi da se za tri novogodišnja dana u banjalučkim restoranima, kafićima i hotelima obrnulo najmanje million maraka.

-Jeste Banjaluka relativno jeftina, ali i cijena je faktor konkurentnosti i tu nema ničeg lošeg. I uz ovakve cijene se može zaraditi, jer svi ugostitelji i hotelijeri opstaju, čak i investiraju i proširuju kapacitete – kaže Barašin. Dodaje da tokom novogodišnjih praznika nigdje u gradu nije bilo slobodnog smještaja, a Banjaluka ima više 3.000 kreveta u hotelima, hostelima i stanovima za izdavanje.

– Ako u praznične dane svako potroši oko 200 evra dnevno, što je standard u regiji, to je 600.000 evra za dan – računa Barašin.

Koncertima koji su tri praznične večeri organizovani na Trgu Krajine u Banjaluci prisustvovalo je više od 30.000 posjetilaca. Uz Slovence, bilo je i dosta turista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i istočnoevropskih zemalja.

Mada je Banjaluka još daleko od regionalnih atrakcija, kakav je Zagrebački advent, ili spektakularni dočeci u Beogradu i Budvi, može se reći da nije pretjerana procjena Gradske uprave da je nakon dočeka nove 2018. Banjaluka postala jedan od prepoznatljivih prazničnih turističkih odredišta u regionu.

Svoju računicu imaju i organizatori prazničnog vašara “Zimzograda”, koji je ove godine bio prilagođen mladima sa plićim džepovima. Tinejdžerske “jutjub” zvijezde, poput Muđe i Ćaleta, te kuvano vino po dvije marke, klizanje za ipak pristupačne tri marke, bili su hit ponuda.

– Svjesno smo išli na masovnost. Procjenjujemo da je za 32 dana kroz “Zimzograd” prošlo oko 300.000 posjetilaca i ako svako potroši samo dvije marke, značajan je to promet – kaže portparol “Zimzograda” Marko Šiniković.

Izvor: Euro Blic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI