Haljine i cvjetni dezeni-Modesti Blejd

Oda ženstvenosti i cvijeću

Cvjetovi su naši prijatelji od davnina.

Uvijek su uz nas, na vjenčanjima, rođendanima,

krštenjima, maturama,u radosti i tuzi,

sa njima živimo, jedemo, pijemo, molimo i volimo.

Kako pjesma kaže “djevojke u ljetnim haljinama volim”, svi vole djevojke i žene u haljinama. Još ako su lepršave i cvjetne, ženstvenost je zagarantovana. Haljine ističu  figuru i čine da se žena osjeća ženstvenom.  Sjetite se starih diva iz Hollywood-a  i crno- bijelih filmova. Kako su žene tada izgledale? Ne kao danas sigurno. Na ulicama možete vidjeti more žena i djevojka u farmerkama i hlačama. Zaštooooo? Nema ništa ugodnije i  ljepše od haljine, a još vam skraćuje muku kombinovanja odjeće, obuće, …

Sa haljinom obučete samo jedan odjevni komad na sebe i gotovo.

Vode se mnoge rasprava  o tome šta je to što ženu čini ženstvenom. Da li je to način odijevanja, šarm, mimika, gestikulacije, način ophođenja, njegovanost,  prefinjenost, unutrašnji sklad, seksipil…. Sve zajedno, čine ženu ženstvenom. Sad zamislite jednu ovakvu ženu u farmerkama, sa lancima i pirsinzima. Jednostavno ne ide pod ruku sa ženstvenošću.  Zato djevojke, žene, majke, bake nosite haljine . Svi mogu nositi cvjetne haljine.

Slavimo proljeće i dolazak ljeta sa cvjetnim haljinama. Razigranost, lepršavost, sreća, ljepota, proljeće, sunce, radost i cvjetne haljine. Savršeno se uklapaju u proljećno-ljetni ambijent.

Cvjetne haljine su uvijek u modi.

Cvjetni materijali  su stigli u  Evropu još davne 1400.  godine, bili su jako skupi i predstavljali su statusni simbol. Kako trendovi dolaze i prolaze, cvjetne haljine doživljavaju uspone i padove u svojoj popularnosti, ali su na nama već vijekovima.

Cvijeće na haljinama je univerzalni simbol ženstvenosti.

Fokus je pretežno  bačen na meterijal, cvjetni dezen. On je u prvom planu. Kroj je u drugom planu i u sjeni je  cvjetnog motiva. On može da bude realističan kao pravi cvijet, apstraktan, naslikan, ilustrovan.

Cvjetni motiv je sveprisutan u modi i možemo ga pronaći u hiljade boja, tekstura i stilova.

Sama pomuisao  na cvjetnu haljinu automatski me asocira na Monicu Belluci u filmu Malena. Možda zato što je ona otjelovljenje ljepote i ženstvenosti.

Kad budete razgledali haljine i aranžmane koje sam pripremila za vas, osjećaćete se kao da ste upravo bili u šetnji  kroz polja  cvijeća tamo negdje u Tuscany ili Provence.. i  nadam se da će te u tom uživati isto koliko sam i ja dok sam pripremala ovaj tekst, skupljala i spajala ove divne šarene sličice…  .

Prepustite se veličanstvenom Cvjetnom dezenu

Ranije je bilo  pravilo, da ukoliko na sebi imate jedan komad odjeće u cvjetnom dezenu,  drugi bi trebalo da bude jednobojan. Danas to nije tako. Kombinuju se dva ili više komada odjeće, doduše najprihvatljivija varijanta je da budu istog cvjetnog dezena ili da su u istom ‘koloritu’.

Uklopimo se sa svojim haljinama u proljećni ambijent.

Ovo proljeće i ljeto će biti cvjetnije i romantičnije nego do sada.. Romantični stil  odijevanja se vratio na velika vrata. Volani, nježne boje, cvijetovi na košuljama, suknjama, jaknama…

Možete ih nositi na više načina, a sve zavisi za koju priliku se odjevate, (večernja ili dnevna varijanta).  Svakako da za večernju varijantu preporučujem visoke potpetice, nešto što  sigurno nećete obući kad idete u prodavnicu ili na posao, dok dnevna kombinacija sa cvjetnom haljinom može, a i trebalo bi da bude mnogo ležernija. Možete je kombinovati sa “starkama”, baletankama, ravnim sandalama, platformama, ako želite o srednjim potpeticama ali nikako visokim. To je jako neukusno! Jedino ako idete na koktel dnevnu zabavu,vjenčanje ili neku svečanost…..

Motive cvijeća možete da vidite na svemu, kako na odjeći tako i u enterijerima.

Vjerujem da svako od vas ima bar jednu cvjetnu haljinu u ormaru.

Cvjetni motiv je sveprisutan u modi i možemo ga pronaći u hiljade boja, tekstura i stilova.  Bitan je i odabir  printa. Iskreno ja sam malo komplikovana  po tom pitanju. Često mi ti dezeni izgledaju pretjerano ili me asociraju na bake, starinske marame, kućne haljine i stoljnjake. Podsjećaju me na Engleze i njihovu  opsjednutost sa ovim dezenom. Sjećate li se serije „Mućke“ i stana u kojem se radnja odvijala? Možete i da predpostavite, cvijeće cvijeće i cvijeće na zidovima, tepisima, dekama, foteljama. Budite  pažljivi sa odabirom cvjetnog dezena i prepustite se Modesty  da vam predlozi šta je prihvatljivo a šta ne.

Ako se još niste odlučili koji vam se dezen dopada,  pripremila sam vam  sliku haljina bez printa i sa istim.

Šta ste izabrali? 😉

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: