Gradske bašte projekat za zdrav odmor i zdravu hranu

„Gradske bašte“, jedinstven su projekat urbane poljoprivrede koji provodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe. Zahvaljujući vrijednim ljudima, zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica, na kojim stotinjak Banjalučana, na 54 parcele, proizvodi organski uzgojeno povrće.

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao ih je danas i ukazao da se radi o prvom projektu urbane poljoprivrede u RS i BiH i da će, ponukani pozitivnim iskustvima, ovaj projekt biti nastavljen i dogodine, sa ambicijom da se, eventualno, proširi i na dodatne lokacije.


Grad Banja Luka je dodijelio ovo zemljište na korištenje udruženju „Gradske bašte“. To zemljište je bilo zapušteno, ali zahvaljujući vrijednim ljudima, postalo je veoma lijep prostor gdje oni uzgajaju povrće za vlastitu upotrebu. S obzirom na to da je ove godine projekat bio uspješan, postoji dobra osnova da ovu priču nastavimo i sljedeće godine. Takođe, vidjećemo da li još negdje postoji zemljište koje bi bilo iskorišteno u ove svrhe, jer je sigurno da postoji još zainteresovanih sugrađana za ovakve projekte – rekao je Radojičić.
Koordinator ovog projekta Milka Tamamović, istakla je da je ovdje riječ o bioproizvodnji, da su svi proizvodi prirodni bez ikakvih dodataka.

Zahvalni smo Gradu, jer nam je omogućeno da u djelo sprovedemo naš projekat. Godina je dosta teška sa stanovišta klimatskih uslova, ali mislim da smo uradili dosta. Ovdje nema GMO proizvoda, nema unosa nikakve hemije ni kroz đubrivo ni kroz bilo koje druge tretmane. Sva đubriva su proizvedena na biljnoj bazi kao i zaštita. Nadam se da je ovo pozitivna i lijepa priča i pokazuje koliko se može uraditi uz ličnu energiju i entuzijazam. Ovdje ljudi dolaze u 5.00 časova ujutro, rade do 8.00 i onda idu na posao – kazala je Tamamović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI