Gradonačelnik Banjaluke o slučaju Davida Dragičevića

Veliko okupljanje Pravda za Davida zakazano je za 21. april u 18:00 časova, a Gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića pitali smo da li će doći na ovo okupljanje, koje se održava već skoro mjesec dana.

„Mislim da u ovom momentu politika nije od nikakve pomoći, samo može da nanese štetu i da uključi cijelu ovu priču u predizbornu kampanju, bilo koje strane. Isti ti koji prozivaju nekoga što nije došao na okupljanje, prozivaju druge što jesu došli. Neko ko ne voli Milorada Dodika ili Igora Radojičića smetaće mu i ako se pojavi i ako se ne pojavi. Predsjednik Dodik je došao, pa ga prozivaju što je došao, Igor Radojičić je poslao saučešće, nije došao i prozivaju ga što nije došao. Bilo bi isto da je obrnuto. Ostajem pri tome da mislim da u ovoj situaciji treba što manje politike“, odgovorio je Radojičić na pitanje novinarke portala Buka.

Mnogi Banjalučani zbog svega što se dešava u gradu smatraju da Banjaluka nije siguran grad, pa smo Gradonačelnika pitali da li je Banjaluka siguran grad i koja bi bila njegova poruka građanima kada je sigurnost u gradu u pitanju, a on nam odgovara:

„Prva poruka je političarima da ne pokušavaju indukovati nesigurnost u gradu. Nekome bi odgovaralo da se u gradu naruši sigurnost i da na tome dobije neke političke poene. Građanima to ne odgovara. Građanima treba siguran grad u kojem će normalno moći da žive. Pozivam sve koji su u politici, u predizbornoj kampanji da ne razmišljaju o tome da za svoje predizborne svrhe unose nesigurnost u gradu.  Mi jesmo, još uvijek, vrlo bezbjedan grad. Nažalost, ima događaja, ali u gradu sa 200.000 stanovnika dešavaju se i saobraćajne nesreće i nerazjašnjeni događaji, ali vjerujem da policija može kvalitetno da radi svoj posao“, istakao je Radojičić.

Zbog sporovođenja istrage za Davida mnoge stranke oglasile su se i traže hitno rješavanje ovog slučaja i smjenu vrha MUP-a. Demokratski narodni savez, zbog evidentnih propusta učinjenih u istrazi smrti 21-godišnjeg mladića iz Banjauke, Davida Dragičevića, očekuje da svi odgovorni za to podnesu ostavke ili budu smijenjeni.

„Demokratski narodni savez šokiran je neprofesionalnom istragom kakva je vođena u ovom slučaju i u potpunosti razumije uznemirenost građana Banje Luke. Demokratski narodni savez smatra da sve institucije sistema moraju biti u službi javnosti i da svaki građanin Republike Srpske mora da se osjeća bezbjedno i zaštićeno“, stoji u saopštenju.

Gradonačelnik Banjaluke na pitanje o reakcijama stranaka na ovaj slučaj koji je potresao Banjaluku rekao je da se radi o tragičnom događaju.

„I predsjednik Skupštine grada i ja izjavili smo saučešće porodici odmah kada se ovo desilo. Mislim da politika nije od nikakve koristi u ovom slučaju. Ovo je trenutno temeljno pitanje i največe opterećenje na istražnim organima, trenutno na tužilaštvu i drugim istražnim organima koji trebaju da javnosti predoče pune informacije ili bar ono što treba da daju. Uplitanje politike sa opredjeljivanjem i stavovima o stavovima čisto istražnog i forenzičkog i sličnog tipa nije od pomoći u ovom momentu“, rekao je Igor Radojičić.
On ističe da nije na političkim partijama da tvrde koji je nalaz u pravu i slično i da svi budu forenzičari, policajci, istražioci i tužioci.

„Najveći teret u ovom momentu i razjašnjenja koja očekujemo prije svega su na organima istraživanja i gonjenja, a politika je u ovom momentu od male koristi, i čak može da nanese štetu u cijeloj ovoj priči“, ističe Radojičić.

Izvor: Buka, Maja Isović Dobrijević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: