Grad se zadužuje šest miliona KM

Aktuelna administracija u Banjaluci planira kreditom u iznosu do šest miliona KM pokriti nedostatak novca u gradskoj kasi, koji je nastao smanjenjem prihoda. Taj iznos je za 1,3 miliona KM veći u odnosu na prvobitnu procjenu Gradske uprave Banjaluka.
Kako bi se to realizovalo u skupštinsku proceduru je upućena odluka o kratkoročnom za duženju Grada Banjaluka, koje će biti iskorišteno za potrebe privremenog finansiranja deficita proizašlog iz gotovinskog toka.

U odluci u koju je imao uvid portal CAPITAL je navedeno da bi kredit trebao biti realizovan po kamatnoj stopi od četiri odsto i da je rok za vraćanje kredita do 12 mjeseci.

„Uzrok eventualnog deficita novčanog toka do kraja godine je, prije svega, očekivano smanjenje prihoda po osnovu indirektnih poreza, naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente. U cilju usklađivanja očekivane dinamike realizacije planiranih prihoda i rashoda, nacrtom rebalansa budžeta za 2023. godinu predviđeno je kratkoročno zaduženje, koje će se realizovati u skladu sa stvarnim potrebama za dodatnim novčanim sredstvima“, navedeno je u obrazloženju ove odluke.

Grad Banjaluka je u 2022. godini ostvario redovne prihode u iznosu od 146,5 miliona i trenutno nema u otplati kratkoročnih kredita, dodaje se u odluci.

„Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, sa pripadajućom kamatom, iznosi 6.240.000 KM ili 4,26 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2022. godini, što je manje od propisanih maksimalnih pet odsto koje propisuje Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, precizirano je u ovoj odluci.

Traže više novca
Planirano kreditno zaduženje je veće u odnosu na ranije procjene Gradske uprave Banjaluka.

Kako je CAPITAL ranije pisao aktuelna administracija planira da proširi budžetski okvir na 238 miliona KM što je za 24,3 miliona više u odnosu na prethodni rebalans.

U nacrtu rebalansa je, između ostalog, navedeno da je do kraja ove godine u planu kratkoročno zaduženje za privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka, ali na iznos koji je za 1,3 miliona KM niži u odnosu na sredstva koja su planirana u odluci o kreditnom zaduženju.

Naime, u nacrtu je navedeno da će za te namjene trebati 4,7 miliona KM, tako da je očigledno da su u Gradu Banjaluka u međuvremenu procijenili da će im do kraja ove godine trebati više novca.

Rebalans budžeta na čekanju
Skupština Grada Banjaluka je krajem prošlog mjeseca usvojila nacrt drugog rebalansa budžeta grada, ali aktuelna administracija još nije pripremila prijedlog rebalansa, tako da je teško reći u kakvom su stanju gradske finansije.

Gradski menadžer Bojan Kresojević je rekao da rebalans još nije spreman i da je potrebno dodatno vrijeme da se formira konačni prijedlog.

Odluka o kreditnom zaduženju je upućena u skupštinsku proceduru ali trenutno nije jasno kada će ona doći pred odbornike.

Datum zasjedanja je trebao biti određen na jučerašnjem zasjedanju Kolegijuma Skupštine grada Banjaluka, ali to se nije desilo zbog nesuglasica na relaciji predsjednik lokalnog parlamenta Ljubo Ninković i gradski menadžer Bojan Kresojević, oko rokova za dostavljanje materijala koji bi trebali biti na dnevnom redu idućeg zasjedanja.

Zbog toga je sjednica Kolegijuma odgođena za 17. novembar.

Izvor: Capital

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI