Grad pokrenuo aktivnosti za obnovu spomenika na Banj brdu

Grad je pokrenuo aktivnosti za obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika BiH.

Spomenik je već duže vrijeme u lošem stanju i kao takav predstavlja opasnost za sve posjetioce zbog čega je Gradska uprava u više navrata organizovala sastanke sa nadležnim institucijama, kako bi se usaglasili zajednički ciljevi i planovi koji su neophodni da bi se ovom spomeniku vratio stari sjaj.

U tom pravcu, na inicijativu Grada održan je novi sastanak u Gradskoj upravi, na kojem su uz predstavnike gradske administracije prisustvovali predstavnici resornih ministarstava u Vladi Republike Srpske, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, banjalučkog SUBNOR-a i Turističke organizacije grada.

-Grad je inicirao novi sastanak i krećemo u aktivnosti rekonstrukcije i restauracije spomenika u saradnji sa nadležnim institucijama. Već u februaru pokrećemo izradu projektnog zadatka za reviziju projekta rekonstrukcije spomenika iz 2003. godine, dok u martu očekujemo i da raspišemo javnu nabavku za izvođača za izradu revizije projekta – poručila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Po okončanju revizije od koje se očekuje da projekat predstavi u fazama, kako je istakla – biće održan novi sastanak sa svim relevantnim institucijama da se uključe u obnovu s obzirom na to da je riječ o zaštićenom spomeniku najvišeg reda i da se očekuje podrška nadležnih ustanova.

-Upravo zbog značaja ovog spomenika, posvećujemo mu maksimalnu pažnju. Planiramo da se bavimo i rekreativnom zonom na Banj brdu u narednom periodu i kroz izgradnju vidikovca. Time ćemo omogućiti i bolje uslove za rekreaciju našim sugrađanima, a i bolju ponudu za sve turiste koji posjećuju naš grad – zaključila je savjetnica Šukalo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI