Grad dobio veliku bitku u borbi za milionski vrijedno zemljište

Grad Banja Luka pobijedio je Poljoprivrednu školu u milionski vrijednoj parnici oko vlasništva nad 22 hektara zemljišta u naselju Drakulić, saznaje Glas Srpske.
Presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci preinačena je odluka Okružnog privrednog suda iz septembra prošle godine i naloženo da se vlasništvo nad 29 odvojenih parcela u Drakuliću upiše na grad Banjaluku, a ne Poljoprivrednu školu.

Prema tumačenju pravnih eksperata, ukoliko se održi, ova bi mogla imati delekosežne posljedice po cjelokupan slučaj „Poljoprivredna škola“ koji se povlači po sudovima unazad nekoliko godina, u nekoliko odvojenih sudskih postupaka.

Procjenjuje se da je u pitanju zemljište vrijedno nekoliko desetina miliona KM.
U međuvremenu, neke od parcela u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole su zamijenjene sa više banjalučkih biznismena tako što su oni u zamjenu dali zemljište neuporedivo manje vrijednosti u izolovanim selima.

Za razliku od njih, ove parcele u Drakuliću nisu bile predmet zamjene.
– Ključna stvar u ovom presudi jeste to što je Viši privredni sud prihvatio argumente grada da je riječ o gradskoj imovini, a ne Poljoprivredne škole. Ova presuda bi mogla biti od presudnog uticaja i na preostale sudske postupke u vezi zemljišta Poljoprivredne škole jer, po prvi put, u rukama imamo čvrstu, pravosnažnu presudu u kojoj se navodi da to naše zemljište i da se škola nije mogla upisati u zemljišnim knjigama kao vlasnik tih parcela – navode izvori Glasa u Gradskoj upravi.


Poljoprivredna škola se još 2010. godine upisala kao vlasnik spornog zemljište od 22 hektara u Drakuliću, nakon čega je uslijedila tužba grada i martonski sudski proces. Radi se o velikom kompleksu u neposrednoj blizini groblja u Drakuliću gdje je, po aktuelnom regulacionom planu za ovaj dio grada, predviđeno da se gradi nova zgrada Poljoprivredne škole, kako je to nekad planirano.
Najnovijom presudom, naloženo je brisanje upisa u zemljišne knjige na Poljoprivrednu školu i vraćanje u prvobitno stanje. Ovaj postupak će se, u daljem postupku, voditi pred Republičkom upravom za geodeteske i imovinsko pravne poslove.
Na ovu presudu postoju mogućnost pokretanja revizije pred Vrhovnim sudom RS.
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da da je ova predusa potvrda ispravnosti pravne borbe u prethodnom periodu da grad vrati imovinu koja je bila na različite načine otuđena ili ugrožena u ranijem periodu.

– Još je dosta pravne borbe pred nama kako bi grad mogao raspolagati važnom imovinom za potrebe građana i svog razvoja – rekao je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: