Grad Banjaluka u projektu prekrajanja istorije srpskog naroda u Skadru!

Photo www.creativehistorybalkans.com/shkoder-rozafa-fortress/

Grad Banjaluka učestvuje u projektu prekrajanja istorije srpskog naroda. Projekat “Creative History Balkans Tour”, kako su napisali organizatori, koristeći snagu kreativnih industrija na inovativan način promoviše kulturno nasljeđe, turističke bisere regiona, četiri istorijske tvrđave u četiri zemlje Balkana. Među  četiri grada pored Banjaluke su Novi Sad, Budva i Skadar.

Projekat zvuči turistički primamljivo, ali ako se pročita sam naslov zvanične internet stranice, može se lako zaključiti da je riječ o pokušaju prekrajanja istorije i veličanje Albanije. Na zvaničnoj stranici koja se zove “Kreativna istorija Balkana” za tvrđavu u Skadru je između ostalog napisano da se zove Rozafa!

Prema onome što je napisano na stranici projekta u kojoj učestvuje i Banjaluka, izbrisana su braća Mrnjavčević, supruga najmlađeg brata Gojka Mrnjavčevića, koja je uzidana u zidine Skadra, kako piše u projektu u kojem učestvuje i Banjaluka, preimenovana je u “Rozafu”.

Ispred Grada Banjaluka u ovom projektu učestvuju:
Dijana Grbić, šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju Grada
Marko Bilbija, direktor fondacije Evropska prestonica kulture Banja Luka 2024

Kompletan tekst o Skadru na Bojani koji su možda i u neznanju prihvatili Grbić i Bilbija možete da pročitate ovdje:  https://www.creativehistorybalkans.com/shkoder-rozafa-fortress/ 

Zvanična stranica projekta: www.creativehistorybalkans.com

Reakcija na ovaj tekst:

Reakcija iz Novog Sada/Kada ne mogu zaposleni u Upravi grada može BLMojGrad

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: