Festival i jubilej SPD “Jedinstvo”

SPD ”Jedinstvo”, veliki neimar srpske duhovnosti i kulture stvoreno pod okriljem SPC ugradilo je svoj rad u značajne događaje srpskog naroda posebno Banje Luke, Krajine i Republike Srpske.
U vijek i skoro tri decenije koliko je prošlo od njegovog osnivanja daleke 1893. godine, Društvo je realizovalo više od 5.000 koncerata i učešća na Bogosluženjima na prostoru bivše Jugoslavije, većine evropskih zemalja ali i daleke Rusije, Australije, Kine, Sjevarne Amerike…
SPD ”Jedinstvo” je kroz svoje višestruke, mnogobrojne aktivnosti i visokoumjetničke domete, postalo mnogo više od uspješnog pjevačkog društva. Zbog uloge koju je imalo i ima u istoriji i životu srpskog naroda ovih prostora s pravom kažemo- Jedinstvo je institucija kulture.
Srpsko pjevačko društvo ” Jedinstvo ” Banja Luka je i nosilac više odlikovanja: Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša,Ordena Svetog Andreja , te Povelje Grada Banja Luka.
Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ Banja Luka potvrdio je visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Italiji, kao i na horskim festivalima i takmičenjima održanim u Nišu( Jugoslovenske horske svečanosti 1994, 1996, 1998 i 2000. godine ), Beogradu ( Festival duhovne muzike ” Horovi među freskama 1994,1996, 1998. godine i Međunarodni muzički festival ” Jesen na Čukarici 2000. i 2001. godine ), Banjoj Luci ( Vidovdanski festival 1994.godine ), Negotinu ( Mokranjčevi dani 1994. i 2001.godine ), Novom Sadu ( Festival duhovne muzike ” Putevima pravoslavlja ” 1998.godine ) , Riva del Garda- Italija( Međunarodno horsko takmičenje ” In … Canto Sul Garda ” 2001.godine ), Camerino – Italija( Međunarodno horsko takmičenje ” Orlando di Laso 2002.godine”), Argos Orestiko – Grčka( Međunarodni horski festivali 1999 i 2000. godine ) i dr.
Među brojnim priznanjima i nagradama ,koje je Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo ” Banja Luka posljednjih godina ostvario, ističu se prve nagrade na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu 1994 ( Prva nagrada publike ), 1996, 1998 ( Prva nagrada stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u cjelini ), 2000.godine ( Prva nagrade stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u cjelini ), 2006, 2012, prva nagrada stručnog žirija na Vidovdanskom festivalu u Banjoj Luci 1994. godine , 2 zlatne medalje na Međunarodnom horskom takmičenju ” In …Canto Sul Garda ” ( Riva del Garda – Italija 2001. godine ), zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju “Orlando di Laso” (Kamerino -Italija 2002.godine), tri srebrne medalje na 3. horskoj olimpijadi ( Bremen – Njemačka, 2004. godine ) prva nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila“ ( Prijedor – 2004. godine), prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju u duhovnoj muzici ( Preveza – Grčka,2005.godine), specijalna nagrada za najbolji nastup na istom takmičenju, zlatna medalja u kategoriji duhovne muzike na 4.horskoj olimpijadi u Ksiamenu-Kina(jul 2006.godine), prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju Muzika sakra Bratislava ( Bratislava –Slovačka,maj 20007.godine ), dvije srebrne medalje na 5.horskoj olimpijadi u Gracu-Austrija, prva nagrada, zlatna diploma na Međunarodnom horskom takmičenju Malta 2009., Prve nagrade publike na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila“ ( Prijedor – 2013. i 2017. godine), prve nagrade i zlatne medalje za pobjednika kategorija na takmičenjima u Veneciji 2015. i Riva del Garda 2016.godine i dr.
Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ Banja Luka, u proteklih dvadeset godina, učesvovao je na mnogim festivalima u zelji i inostranstvu, te održao više od 400 koncerata u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Slovačkoj, Češkoj,Sloveniji, Hrvatskoj,Srbiji, Makedoniji, Malti, Kipru, Rusiji, Kini, Sjevernoj Americi, Australiji ….

U toku ove, 2018. godine Jedinstvo obilježava 125-godišnjicu osnivanja, a program obilježavanja jubileja obuhvaćene su mnoge aktivnosti, među kojima su i već realizovana zapaženi koncerti u Banjaluci, Novoj Gradišci, Dubrovniku, Trebinju, učešća na horskim festivalima u Argos Orestiku – Grčka, Adelaidu – Australija…
Mješoviti hor SPD «Jedinstvo» je više puta bio učesnik festivala u Argos Orestiku, te je na osnovu zapaženih nastupa na ranijim, dobio poziv za učešće na ovogodišnjem festivalu sa posebnim povoljnim uslovima i tretmanom koji je biti iskazan kroz poseban prijema i učešća kao specijalni, počasni gost. Prije dvije godine Hor je gostovao u Australiji ( Sidneju, Melburnu, Adelejdu i drugim mjestima), održao 28 koncerata među kojima i koncert u čuvenoj Sidnejskoj operi (Jedinstvo je jedini hor sa prostora bivše Jugoslavije koji je imao priliku da nastupi u ovoj čuvenoj operi).
Nakon ovih veoma uspješnih nastupa Jedinstvo je ponovo dobilo poziv za gostovanje u Australiji i ove jeseni je realizovalo učešće na festivalu u Adelaidu, te održalo više koncerata u ovom gradu i Pertu.
Pored navedenih nastupa i koncerata, Mješoviti hor SPD «Jedinstvo» uzeo je učešća na više liturgija i večernjih Bogosluženja u navedenim gradovima.
Jedinstvo s ponosom ističe svoj značaj i redovnim učešćima na nedjeljnjim i prazničnim liturgijama u Sabornom, Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.
Jedinstvo i narednih godina očekuje brojne aktivnosti, nastupi, koncerti, gostovanja u Sjedinjenim Američkim državama, Evropi, Australiji,a u narednoj godini Jedinstvo će se priključiti obilježavanju našeg zajedničkog jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
Centralna proslava obilježavanja jubileja, 125-godišnjice osnivanja SPD «Jedinstvo» Banja Luka biće povezane i realizovane zajedno sa sadržajima 15.Međunarodnog festivala «Banjalučki horski susrteti».

ČETVRTAK, 6. DECEMBAR, 19 ČASOVA
HRAM HRISTA SPASITELjA
KONCERT DUHOVNE MUZIKE
• MJEŠOVITI HOR SPD „JEDINSTVO“ BANjA LUKA
DIRIGENT : NEMANjA SAVIĆ

• DJEČJI HOR SPD „JEDINSTVO“ BANjA LUKA
DIRIGENT: JASNA ANTONIĆ

• ŽENSKI ANSAMBL „DAR“ BANjA LUKA
UMJETNIČKI RUKOVODILAC : HILDA HREKES

• HOR SVEŠTENIKA EPARHIJE BANjALUČKE
DIRIGENT : NEMANjA SAVIĆ

PETAK,7. DECEMBAR, 20 ČASOVA
KONCERTNA DVORANA BANSKOG DVORA
VEČE HORSKE MUZIKE
• HOR SVEŠTENIKA EPARHIJE BANjALUČKE
DIRIGENT : NEMANjA SAVIĆ

• SRPSKO CRKVENO PJEVAČKO DRUŠTVO „BOGOLjUBLjE“ DOBOJ
DIRIGENT : ALEKSANDAR VUKOJEVIĆ

• MJEŠOVITI HOR „UNA“ NOVI GRAD
DIRIGENT: GORAN VULETA

• ŽENSKI ANSAMBL „DAR“ BANjA LUKA
UMJETNIČKI RUKOVODILAC : HILDA HREKES

• SRPSKO CRKVENO PJEVAČKO DRUŠTVO „SVETI GEORGIJE“ PRNjAVOR
DIRIGENT: JEREJ RADISLAV NUNIĆ

• VOKALNI ANSAMBL „SINGIDUNUM“ BEOGRAD
UMJETNIČKI RUKOVODILAC I DIRIGENT: OLGA MILIĆEVIĆ

SUBOTA, 8. DECEMBAR, 20 ČASOVA
MNOGAJA LjETA – JUBILARNI KONCERT SPD „JEDINSTVO“ BANjA LUKA
• MJEŠOVITI HOR SPD „JEDINSTVO“ BANjA LUKA
DIRIGENT : NEMANjA SAVIĆ

• DJEČJI HOR SPD „JEDINSTVO“ BANjA LUKA
DIRIGENT: JASNA ANTONIĆ

GOSTI KONCERTA : VOKALNI ANSAMBL „SINGIDUNUM“ BEOGRAD
UMJETNIČKI RUKOVODILAC I DIRIGENT: OLGA MILIĆEVIĆ

Na početku Jubilarnog koncerta Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ izvešće svoju himnu koja je nastala i prvi put izvedena 1905.godine. Autor teksta himne je naš čuveni pjesnik Aleksa Šantić, a autor muzike takođe veoma poznati kompozitor i dirigent Mita Topalović.

HIMNA JEDINSTVA

OJ, DJECO MAJKE SLAVNE
USTAJMO IZ SNA SVOG
PRED GROMOM NOĆI TAVNE
S NAMA JE BOG
U BORBU
DOK NAS GRIJE JEDINSTVA SVETI PLAM
U BORBU
JOŠ SRBIN PAO NIJE
NA Nj ČEKA SLAVE HRAM
ZA BARJAK NEK SE HORI
VITEŠKE PJESME GLAS
URA VASKRSNOJ ZORI
S NAMA JE BOG

ALEKSA ŠANTIĆ

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: