Električni voz “ruši” rampu na Banj brdu

Turistički vozić na elektični pogon, koji bi prevozio građane i turiste na svakih sat vremena od Tvornice obuće “Bema” do najpoznatijeg gradskog izletišta Banj brdo, trebalo bi uskoro da bude uspostavljen, saznaju “Nezavisne” u Turističkoj organizaciji grada.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL-u, kazao je da se očekuje da bi vozić mogao biti aktivan u ovoj ljetnoj sezoni, kako bi građani i turisti imali jedan poseban način razgledanja grada.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, potvrdio nam je da se ovih dana očekuje raspisivanje javne nabavke za prevoz turističkim vozom do Banj brda.

“Trasa turističkog voza biće od Tvornice ‘Bema’ do spomenika palim Krajišnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB), s krugom oko spomenika. Ukupno će biti četiri stajališta, počevši od početnog i krajnjeg, kao i dva stajališta na samoj trasi”, pojasnio je Sandić.

Predviđeno je da se prevoz turističkim vozićem vrši radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i praznicima od devet do 20 časova. Cijena karte u jednom smjeru biće jednu KM, a za djecu do pet godina biće besplatna. Na pune sate turistički vozić će ići od Tvornice “Bema”, a na 30-minutne intervale vozić će ići od spomenika.

“Kroz javnu nabavku je predviđeno da vozić bude na električni pogon ili na obični pogon s tim da će dodatne bodove dobiti vozić na električni pogon”, kazao je Sandić.

Turistički vozić biće u nadležnosti Odjeljenja za saobraćaj, ali će biti u službi turista i građana koji žele da idu na Banj brdo.

Šukalo je istakao da će uloga TOBL-a kao upravljača prostora na Banj brdu biti značajna u svim projektima koji se tiču tog izletišta.

Turistička organizacija grada je ovih dana postavila i table upozorenja o zabrani penjanja na spomenik na Banj brdu zbog obrušavanja.

Vidikovac s teleskopom

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL-u, rekao je da planiraju da izgrade vidikovac s teleskopom na Banj brdu, odakle će biti jedan od najljepših panoramskih pogleda na urbanu zonu grada.

“Trenutno definišemo konačnu lokaciju, nakon čega ćemo početi raditi dokumentaciju za ovaj projekat. Predviđena je izgradnja platforme za 25 osoba, sa koje bi se mogla posmatrati i razgledavati urbana zona grada”, rekao je Šukalo.

Platforma i teleskop trebalo bi da budu postavljeni do polovine juna.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: