Drugi Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“ u Banskom dvoru

Banski dvor – Kulturni centar i u 2019. godini nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, te organizuje 2. Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“.

Sa željom da se na ovom planu napravi dodatni iskorak u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu, ustanova je prema uzoru na sve značajnije kulturne centre u regionu, tokom prošle godine pokrenula organizaciju nekoliko vlastitih višednevnih kulturnih manifestacija.

– Kao rezultat prošlogodišnjih aktivnosti na pragu smo održavanja 2. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“, manifestacije koja je već nakon prvog festivalskog izdanja snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike. Dobili smo i veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svim koncertnim večerima, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet  i adekvatna promocija pripremljenog programa – rekao je direktor Banskog dvora, Mladen Matović.

Manifestacija je zamišljena kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda. „Jesenja sonata“ ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

– Želja nam je da festival u budućnosti postane tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i RS, te na radost publike svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene – dodao je Matović.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata etabliranih muzičkih umjetnika u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora. Svi koncerti će počinjati u 20 časova.

Pokrovitelji festivala su Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora, Adiko banka.

Organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi 5KM.
Ulaznice za koncerte su u prodaji na biletarnici Banskog dvora svakim danom, osim nedjelje u periodu od 10 do 18 časova.

Program Festivala

Čast da otvori „Jesenju sonatu“ pripašće renomiranom „Henšel Kvartetu“ iz Njemačke, jednom od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice , koji će održati svoj cjelovečernji koncert u četvtrak 10. oktobra.

Drugog dana festivala, u petak 11. oktobra predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate i na svjetskoj sceni, violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu, Hafez Babašahi.

Trećeg dana, u subotu 12. oktobra, održaće se koncert vrhunskih muzičara Edina Karamazova (flauta), Danija Bošnjaka (flauta) i Aleksandra Miloševa (violina).

Četvrtog dana festivala, publici će se u nedelju 13. oktobra, predstaviti ugledni muzičari Mihajlo Zurković (klavir) i Marko Miletić (violončelo).

Završnica drugog Internacionalnom muzičkog festivala „Jesenja sonata“ ostavljena je za koncert čuvene italijanske pijanistkinje Elize Tomelini, koja će u ponedjeljak 14. oktobra održati cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Izvor: Srpskainfo

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: