“Doodles” ilustracije Srđana Salata

Srđan Salat iz Istočnog Sarajeva, na poseban način oslikava zidove. Zatekli smo ga u banjalučkom kafiću Kadar kako iscrtava “Doodles” ilustraciju. Riječ je kaže o jednostavnim  crtežima  koji mogu imati konkretno prestavljeno značenje ili mogu biti jednostavno sastavljeni od slučajnih objekata, likova i apstraktnih linija, a  kroz smijeh kaže da se nazivaju  još i škrabotine.

Prema wikipediji tipični primjeri dudlininga nalaze se u školskim sveskama, često na marginama, kada učenici sanjare ili izgube interesovanje tokom nastave. Drugi uobičajeni primeri džojstinga nastaju tokom dugih telefonskih razgovora ako su pri ruci olovka i papir.

Doodles crteži i ilustracije nemaju povezanosti i smisla, ali ja gledam da toga baš bude kaže Salat.

– Na crtežima u kaficu Kadar imate određene dijelove koji su povezani međusobno i prave priču vezanu za kafić. Dosta motiva ima poruku koja je vezana za kafić, poput muzike, filma ili nekih drugih vidova umjetnosti.

Za oslikavanje je korištena fasadna boja crna i narandžasta. Narandžasta je boja kafića i neki motivi su obojeni baš u tu boju da bi priča dobila smisao i da bi sve veselije i zanimljivije likovno izgledalo.

Za oslikavanje desetak kvadrata zida trebalo mu je šest dana. Prvo je kaže olovkom iscrtao “šemu” a potom se prihvatio kista.

Srđan Salat je apsolvent na Likovnoj akademiji u Trebinju, odsijek graficki dizajn.  Bavim se grafickim dizajnom, ilustracijom, crtanjem, slikanjem i oslikavanjem zidova. Član je udruženja strip autora Republike Srpske -Deveta dimenzija.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI