Domovi zdravlja izdaju potvrde o zdravstvenom stanju djece

Na zahtjev roditelja ili staratelja, Dom zdravlja Banjaluka od juče izdaje potvrde o zdravstvenom stanju djece koje škole, kako bi se izbjegao bilo kakav rizik, traže za mališane koji imaju neko hronično oboljenje.
Podsjetimo, u Preporukama za učenike Ministarstva prosvjete i kulture RS, između ostalog, navedeno je da je „za djecu hronične bolesnike potrebno da roditelji, pored svog mišljenja, prije polaska u školu, školi dostave mišljenje nadležnog ljekara o procjeni zdravstvenog stanja djeteta i mogućnosti pohađanja nastave“.

Međutim, roditelji djece s hroničnim bolestima do juče nisu uspijevali da dođu do ovog dokumenta, pa su bili u nedoumici da li da svoje mališane uopšte šalju u školske klupe ili da ih ostave da nastavu onlajn prate kući, o čemu je Srpskainfo pisala.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu za Srpskainfo da su upoznati s „Planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/21. godini za vrijeme trajanja pandemije korona virusa, koji je izdao MPiK.
Upoznati smo i sa „Preporukama Instituta za javno zdravstvo RS u vezi sa početkom školske godine i organizacijom nastave u RS“. U skladu s tim, naša zdravstvena ustanova od juče izdaje „Ocjenu zdravstvenog stanja osiguranog lica na lični zahtjev“. Ovaj dokument se izdaje na zahtjev roditelja ili staratelja, te djece koja su starija od 18 godina – naglašavaju u banjalučkom Domu zdravlja.

Ovu vijest su s odobravanjem dočekali mnogi roditelji, čija djeca imaju neko hronično oboljenje.

– Danas ću otići kod porodičnog ljekara, da procijeni da li je za moju kćerku, koja ima astmu, preporučljivo da ide u školu – ističe za Srpskainfo Vedrana S. iz Banjaluke.

ORGANIZOVANJE NASTAVE
Pomenute potvrde potrebne su i zbog pravdanja odsustva djece sa nastave, te evidencije. Njihova svrha je i da škole što uspješnije organizuju onlajn nastavu, u smislu da se tačno utvrdi koji su razred djeca koja, zbog zdravstvenih problema, neće ići u školu.

U nekim banjalučkim školama potvrdili su nam ranije da su im pojedini roditelji javili da su se obraćali porodičnim ljekarima, ali da mišljenje o zdravstvenom stanju djece nisu uspjeli da dobiju.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI