DNS ponovo pita, zašto nema potvrde o vakcinaciji sa QR kodom?

Gradski odbor DNS Banja Luka poziva, ovaj put, ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i direktora JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića da odgovore zašto medicinari zaposleni u UKC RS, ni mjesec dana nakon vakcinacije nisu dobili potvrde o vakcinaciji sa QR kodom.

Na naš prvi upit direktor UKC RS Vlado Đajić, kako su prenijeli mediji, izjavio je da niko ne izdaje potvrde, da se podaci prikupljaju, te da će potvrde biti izdane po okončanju vakcinacije. Pozivamo ministra Šeranića i direktora Zeljkovića da potvrde ili demantuju ove Đajićeve tvrdnje.

Medicinari se s pravom pitaju da li su zaista vakcinisani originalnim vakcinama i da li uprava UKC RS možda krije podatke zbog činjenice da su vakcinisani isključivo članovi SNSD-a i članovi njihovih porodica, te jednim manjim dijelom i ostali pa im ne odgovara da to objave.

Ministar Šeranić najavljuje ubrzanu vakcinaciju pa se postavlja pitanje na koji način će biti moguće voditi evidenciju o broju vakcinisanih? Vi niste u stanju da evidentirate i izdate potvrde o vakcinaciji pri ovako malom broju vakcinisanih. Kako mislite to uraditi kada započne ubrzana vakcinacija koju najavljujete?

U susjednoj Srbiji potvrde sa QR kodom se podrazumijevaju i prilikom vakcinacije i revakcinacije . Želimo da budemo bolji dio BiH pa hajde da to i pokažemo ili ćemo kao KC Sarajevo, kako prenose mediji, potvrde o vakcinaciji izdavati na nota računu.
Kako mislite da budemo spremni za COVID pasoše, koje najavljuje EU, kada na samom početku procesa vakcinacije niste u stanju da vodite urednu evidenciju.

U krajnjem slučaju svaki vakcinisani građanin ima pravo da zna i dobije potvrdu čime je vakcinisan iz zdravstvenih razloga kao i zbog potreba za putovanjem.
Ukoliko ni vi ne omogućite građanima da dobiju potvrde sa QR kodom treći dopis uputićemo na adrese premijera i predsjednika RS.

Nije nam namjera da se posredstvom medija “prepucavamo” sa vama već tražimo za naše građane a i medicinare, koji su nam se obratili za pomoć, odgovore na ova logična pitanja.

DNS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI