Dječak obolio od meningitisa, u vrtiću izvršena dezinfekcija

Prostorije  vrtića „Kolibri“ dezinfikovane su nakon što je potvrđeno da jedan dječak boluje od virusnog meningitisa, pa iako nadležni uvjeravaju da nema opasnosti po druge mališane, roditelji su u strahu.

Kako su potvrdili iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dječak predškolskog uzrasta hospitalizovan je prošlog petka u Kliniku za infektivne bolesti.

– Dijagnostičkim procedurama postavljena je dijagnoza seroznog meningitisa. Dječak se ojseća dobro i u toku ove nedjelje planiran je otpust iz bolnice.Terapija je simptomatska, a opasnosti po osobe i djecu koji su bili u kontaktu sa dječakom nema – pojasnila je načelnica Klinike Antonija Verhaz.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje rekli su da oboljeli dječak uzrasta oko 6 godina ide u obdanište u Lazarevu u grupu u kojoj ima do 30 djece. Direktorka Jelena Kurtinović ističe da su odmah dezinfikovali prostorije u vrtiću, zamjenili posteljinu, te da nema bojazni po drugu djecu.

– Ne postoji indikacija da bi bolest mogla da se proširi, niti potrebe da se daje preventivna terapija drugoj djeci, kao kod bakterijskog meningitisa koji je mnogo opasniji i kakav smo slučaj imali prošle godine u vrtiću „Plavi čuperak“. Drago nam je da je dječak već bolje i da će, kako su nam roditelji rekli, ubrzo izaći iz bolnice – izjavila je ona.

Kurtinovićeva ističe da su ostale roditelje odmah informisali o ovom slučaju, uveravajući ih da nema mjesta panici, ali da se broj djece od početka sedmice ipak smanjio.

– Roditelji su se prilično uspaničili i pitaju nas da li je sve bezbjedno za boravak mališana, razgovarala sam i sa onima koji su rekli da upravo zbog ovog slučaja ne dovode djecu u vrtić da ih uvjerim da je sve u redu – rekla je Kurtinovićeva, pojašnjavajući da nije bilo potrebe da alarmiraju javnost, jer je riječ o sporadičnom slučaju.

Uvjeravanja nadležnih, ipak nisu umirila roditelje čija djeca idu u vrtić „Kolibri“.

– Nije mi prijatno kada sam čula da se jedan dječak razbolio i odlučila sam da neću voditi dijete cijele ove sedmice u vrtić. Ne želim da rizikujem – povjerila nam se jedna majka.

Roditelji još pamte slučaj od prije 5 godina, kada je zbog meningitisa, koji se razvio u meningokoknu sepsu, preminuo 4-godišnjak koji je išao u stari objekat vrtića „Kolibri“.

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu. Iz banjalučkog Doma zdravlja pojasnili su da se bakterijski meningitis češće pojavljuje zimi i početkom proleća, a virusni, koji obično prolazi bez komplikacija- leti ili u ranu jesen.

– Virusni meningitisi uglavnom su lakšeg toka, a oboljeli se oporave za sedam do deset dana bez specifičnog lječenja. Zavisno od uzročnika, može se prenijeti kapljičnim putem, bakterijski, ali i zagađenom hranom, vodom, preko prljavih ruku ili ubodom insekata- precizirala je epidemilog Mirela Kasabašić.

Dodaje da bakterijski meningitis može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, epileptičnih napada, a moguća su i oštećenja tkiva, organa i smrt. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, Kasabašićeva savjetuje često pranje ruku, izbjegavanje ljubljenja, grljenja ili deljenja pribora za jelo sa oboljelima, te redovno čišćenje igračaka, kvaka i mobilnih telefona.

Simptomi: Ukočen vrat i glavobolja

Simptomi meningitisa su: povišena temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osjećaj slabosti, mučnina i povraćanje. Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svetlost, dezorijentisanost i poremećaj svijesti, te ponekad osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom jeste ukočenost vrata, kada osoba ne može bradom dodirnuti prsa.
Izvor:(EuroBlic)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI