Detalje akcije „Transporter“, u kojoj je zaplijenjeno 303 kg marihuane

Osumnjičeni u akciji „Transporter“ uhapšeni su jer su, između ostalog, za komunikaciju koristili aplikaciju „Anom“, koju je osmislio FBI i zahvaljujući kojoj je uhapsio brojne kriminalce širom svijeta.
Naš izvor, uključen u istragu, pojasnio nam je da su osumnjičeni, osim „Anoma“, koristili i aplikaciju „Skaj“, koju su koristili i brojni kriminalci iz regiona.

U akciji „Transporter“ uhapšeni su Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik Dragana Mektića u Ministarstvu bezbjednosti BiH, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP RS Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su izbjegli hapšenje.

Brojni dokazi
Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani za organizovani i teški kriminalitet. U utorak su zaplijenili 303 kilograma marihuane, vrijedne oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju, koji je povezan s Petrom Dukićem.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je policija razbila ovu kriminalnu grupi i prikupila brojne dokaze protiv njih.

– Upravo dekripcijom aplikacije „Skaj“ i „Anom“ policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada, ali i o tome ko je i kakvu ulogu imao u ovoj kriminalnoj grupi – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Za sada je utvrđeno da je na čelu grupe bio Bojan Cvijetić, a ispod njega u strukturi su bili Dukić, Rađević i Nikolić, dok su ostali uglavnom imali ulogu kurira.
– Nabavljali su skupocjena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i tako plaćali naručenu drogu. Uglavnom se radilo o luksuznim vozilima i terencima, čije su cijene prelazile i 100.000 maraka – kaže naš izvor.

Pranje novca
Drogu su najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i samoproglašenom Kosovu, zatim je prevozili u BiH, te je dalje krijumčarili prema Hrvatskoj i zemljama Evropske unije.
U ovim transportu narkotika prema zemljema EU glavnu ulogu je imao Rađević – ističe sagovornik Srpskainfo

Tokom istrage, policija je prikupila informacije da su se trgovinom droge bavili još od 2019. godine i da se sumnja da su zaradili ogromne količine novca.

– Utvrđeno je da su novac zarađen od trgovine narkoticima pokušavali ubaciti u legalne tokove. Sumnja se da su novac „prali“ preko svojih firmi, ali i kupovinom i prodajom skupocjenih vozila i nekretnina – ističe pomenuti izvor.

Zbog toga, policija je u utorak i srijedu oduzela veći broj skupocjenih automobila za koje se sumnja da su služili za „pranje“ novca.

Dukić u bijegu
U narednom periodu će najvjerovatnije biti pokrenuta i finansijska istraga protiv osumnjičenih.

Nakon kriminalističke obrade svi uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija i provedena.

Nakon ispitivanja Tijana Stojanović je odmah puštena na slobodu, a postupajući tužilac je predložio pritvor za šest osoba. Oni nisu saopštili kome je od uhapšenih predložen pritvor.

Podsjetimo, u sklopu akcije pretreseno je i 20 lokacija u više gradova i tom prilikom pronađeni su brojni dokazi.

Među uhapšenim je suspendovani inspektor Milovanović, koji je prije par mjeseci uhapšen u centru Banjaluke zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Milošu Božoviću, pripadniku škaljarskog klana.

Kao što smo naveli, hapšenje u ovoj akciji za sada je izbjegao Petar Dukić. Riječ je o osobi koja je ranije više puta hapšena zbog krađe automobila, a zadnji put je priveden zbog toga što se Božović krio u njegovoj kući.

Kako funkcioniše “Anom”
FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu “Anom”, koju koriste kriminalci širom svijeta, kako bi prikupljao poruke koje razmjenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Preko svog svjedoka-saradnika FBI je “Anom” prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i “uđe u nju”. Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinuli su aplikaciju “Anom”, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Njemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH.

“Anom” je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Sa tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.

ZAPAŽENI REZULTATI
Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske su u proteklih mjesec dana ostvarili veoma zapažene rezultate.

Uprava policije Crne Gore zahvalila se ovoj Upravi, jer je zahvaljujući njihovom angažmanu riješeno ubistvo čuvara prilikom pljačke Pošte u Nikšiću, kada je ukradeno 430.000 evra.

Zatim su učestvovali i u akciji kada je na području Istočnog Sarajeva pronađeno 130 kilograma droge, a ove sedmice razbili su veoma dobro organizovanu kriminalnu grupu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: