DEMOS protiv izgradnje hidrocentrala na Vrbanji i pritokama

Opštinski odbor DEMOS-a Kotor Varoš ozvaničio je početak kampanje ’’Stop izgradnji malih hidrocentrala u kotorvaroškom kraju’’.

Ova kampanja će, kako je najavljeno, biti jedan od programskih ciljeva kotorvaroškog DEMOS-a i trajaće sve dok se uništavanju rijeka kroz izgradnju MHE ne stane u kraj.

U okviru kampanje, Opštinski odbor DEMOS-a Kotor Varoš zatražiće od nadležnih institucija reviziju rada već izgrađenih mini hidrocentrala na području Kotor Varoša, kao i reviziju dokumentacije na osnovu koje su te MHE dobile neophodne dozvole.

Posebna pažnja, kako je najavljeno, biće posvećena gradnji MHE u Stislama, u neposrednoj blizini vodozahvata sa kog se vodom snabdijevaju građani Kotor Varoša.

’’Planirano je i organizovanje potpisivanja peticije protiv izgradnje MHE na području opštine Kotor Varoš, kao i organizovanje protesta protiv najavljene izgradnje MHE na rijeci Dubokoj u blizini vodopada Skakavac, kao i na ostalim lokacijama na kojima je planirana gradnja MHE’’, izjavio je Đuro Krčić, odbornik DEMOS-a u SO Kotor Varoš.

Uvjereni smo, kaže Krčić, da izgradnja mini hidrocentrala donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama koje ih grade, dok je korist građana i šire zajednice minorna.

’’Čekali smo mjesecima da se naši ljudi probude, da nevladin sektor, razna udruženja, ljubitelji prirode i ekolozi organizuju akcije zaštite Vrbanje i njenih pritoka od MHE, koje bi DEMOS, kao politička partija podržao. Ali organizovane akcije su izostale, velikih pritisaka na ovom planu nije bilo, sve se svelo na polemike po društvenim mrežama, pa smo bili bukvalno primorani da se trgnemo, da javno ustanemo protiv ubijanja naših rijeka’’, naglasio je Krčić.

Ističe da je kap prelila čašu nakon početka gradnje MHE na Vrbanji u Stislima, dodajući da nakon toga u kotorvaroškom DEMOS-u više nisu imali pravo da ćute i čekaju da neko drugi reaguje, jer te reakcije mjesecima jednostavno nije bilo.

’’Svjesni smo da od čekanja nema ništa i da se moramo probuditi. Ovo je pitanje od životnog interesa za građane Kotor Varoša, jer se MHE u Stislama gradi u neposrednoj blizini sistema za vodosnabdijevanje građana Kotor Varoša. Tražićemo da se u zakonom predviđenoj proceduri ustanovi kako je taj objekat dobio potrebne dozvolu, kao i da se izvrši provjera kompletne dokumentacije’’, naglašava Krčić.

Član Predsjedništva Opštinskog odbora DEMOS-a Kotor Varoša Slavica Vitezović napominje da je ovo tema na kojoj se ne stiču politički poeni, nego stvar od životne važnosti za građane kotorvaroške opštine, ističući kako se nada podršci svih dobronamjernih ljudi, koji ne žele da Vrbanja i sve njene pritoke postanu mrtve rijeke.

‘‘Svi su bježali od ove teme kao đavo od krsta, jer su znali šta znači uhvatiti se u koštac sa interesnim lobijima kojima su MHE ’zlatna koka’. Bez obzira na sve ono što nas očekuje, mi smo odlučili da idemo do kraja i da uz podršku građana naše opštine zaustavimo uništavanje najvećeg prirodnog bogatstva koje imamo’’, poručuje Vitezovićeva.

Prema riječima Vladana Đurđevića, koordinatora kampanje DEMOS-a pod nazivom ’’Stop izgradnji malih hidrocentrala u kotorvaroškom kraju’’, uporedo sa kampanjom i akcijama koje će ta stranka imati na području opštine Kotor Varoš, DEMOS je pokrenuo ovo pitanje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

‘‘Najavljena izgradnja brojnih mini hidrocentrala u kotorvaroškom kraju nema nikakvo racionalno objašnjenje. Proces planiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja mini hidrocentrala je na štetu životne sredine i protiv interesa lokalnog stanovništva. Nastavak izgradnje tih objekata doveo bi do ozbiljne degradacije životne sredine na brojnim lokacijama u opštini Kotor Varoš, što bi značilo i uskraćivanje prava građanima da koriste prirodne vrijednosti koje imaju’’, napominje Đurđević.

Mora se, kaže on, sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala.

‘‘Uvjereni smo da Kotor Varoš od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu. Jer, kada zahvatite vodu iz naših rijeka, pa je vodite nekoliko stotina metara kroz cijevi, pa je propustite kroz turbine i vratite u vodotok, automatski uništavate život, odnosno činite ekocid u tim vodotocima.Obična je laž da izgradnja malih MHE donose razvoj, radna mesta i zapošljavanje, jer se radi o automatizovanim sistemima, sa obično jednim radnikom, u kojima se nadzor sprovodi daljinski – pomoću kamera.Očigledno je da investitore i njihove firme, koje nisu ništa drugo nego pogrebna preduzeća za naše rijeke, zanima samo novac‘‘, upozorava Đurđević.

Spomenka Stevanović: Građani Kotor Varoša su s pravom zabrinuti

Na problem izgradnje malih centrala na području Kotor Varoša upozorila je i Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je prenijela brigu mještana, koji “s razlogom izražavaju zabrinutost koja se tiče obima, količine i kvaliteta vode”.

‘‘U kojoj fazi je izgradnja, da li su pribavljene sve dozvole, da li se kontroliše izgradnja? Ako se kontroliše, kakvi su rezultati, a s aspekta bezbjednosti da li bi pomenuta elektrana, mogući kvarovi, mogli izazvati probleme za građane Kotor Varoša – postavila je Stevanovićeva poslaničko pitanje Ministarstvu energetike RS.

DEMOS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: