Dani arhitekture

​„Istraživački centar za prostor​“ po treći put organizuje “Dane arhitekture” u Banjoj Luci od 29. maja do 4. juna 2017. Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 2. Juna `17. i subotu, 3. Juna `17. u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će brojni predavači, kao najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, predstaviti svoj rad.

„Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i dr.

Tema ovogodišnjih Dana je  vezana za grad i nosi naziv ​ SMALL-SCALE CITY (MALA RAZ_MJERA GRADA), postavljajući u prvi plan pitanje razmjera arhitektonskog i urbanističkog konteksta. Pitanje razmjera arhitektonskog i urbanog okruženja je jedno od najbitnijih sa kojim se susreću arhitekti, pogotovo danas kada se značajno mijenjaju vrijednosti prostora i vremena u tradicionlanom načinu njihovog shvatanja. Pored fokusa na male intervencije u gradoskom tkivu, ovogodišnja tema gradi specifičan fokus u okviru “male razmjere” stavljajući u središte djecu i prostore koje koriste djeca, od vaspitno-obrazovnih ustanova do zajedničkih i javnih otvorenih prostora, igrališta, parkova, šetališta i ulica.

Predavači i gosti na ovogodišnjim Danima arhitekture su: ​Mikkel Frost ​(​CEBRA​, Danska),​ Trine Berthold ​(​Schmidt Hammer Lassen Architects​, Danska),​ Markus Schwai ​i​ Steffen Wellinger (NTNU Norveška)​, Wolfgang Fischer (FRANZ & SUE, Austrija), Hrvoje Njirić ​(Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), ​Nikola Andonov ​(MADA architecture studio, Srbija), ​Diana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BiH) i ​Željko Kusić ​(Željko Kusić – Arhitektura, Banja Luka BiH). Pored predavača očekuju se i mnogi drugi gosti iz cijele Evrope.

Program obuhvata i dvije izložbe: Continuity of Modernity (Oris – Kuća arhitekture) i Young Viennese Architects (YOVA).

Pored predavanja i izložbi, tema je predmet višemjesečnog projekta Small-Scale, međunarodne radionice u kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjoj Luci, u saradnji sa studentima arhitekture iz Trondhajma i Sarajeva. Radionica se realizuje na obali Vrbasa, koja treba da otvori niz pitanja vezanih za aktivaciju obala grada Banje Luke i tim rješava potrebe svih korisnika grada u malom potezu na obali. Prezentacija rezultata radionice biće održana u sklopu Dana arhitekture.

Pored navedenih sardžaja, posjetioci će moći da vide štandove izlagača iz privrednog sektora. Brojni subjekti iz oblasti arhitekture i građevinarstva, među kojima su kompanije Leo-Gres, Murexin, Metal tehnologija, Feal, Sika, Dacom trade, Fundermax, Kolpa san, Baumit, Velux, Elda Lux, Fakro (Denaro) i drugi,  predstaviće svoje proizvode. Kroz ovaj mini sajam posjetioci će biti informisani o dostignučima i ponudi na tržištu danas.

Detaljne informacije na daniarhitekture.com

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI