Danas je njihov dan

Danas je dan mješanaca – dan preslatkih, šašavih, milih, vjernih prijatelja. Prijatelja bez rase. Ustvari, oni su rase „mješanac“.

Dan mješanaca počeo je da se slavi 2005. godine, kada je slavni advokat i veliki ljubtelj životinja – Kolin Pejdž – proglasio ovaj dan NJIHOVIM! Slavi se i danas, 31. jula i 2. decembra. Dan mješanaca je dan svih ljubimaca koji su odbačeni, jer su različiti – jer nisu čistokrvni psi, sa pedigreom.

dan mešanaca petface

– Najveći procenat pasa se eutanazira, jer su mješanci. Mješanci – bez ikakvog pedigrea, ali i mješanci koji bivaju odbačeni od strane odgajivača koji ne dobijaju čistokrvne životinje, koje će dalje prodati. To je strašno. Zato sam odlučio da ove datume posvetim svima njima, rekao je Pejdž.

Dan mješanaca se slavi kako bi se podigla svijest o stradanju mješovitih rasa pasa u azilima i prihvatilištima.

– Javnost mora da se edukuje o mnoštvu mješovitih rasa pasa, koji očajnički čekuju nove domove u azilima širom svijeta. Mješanci imaju tendenciju da budu zdraviji, da se bolje ponašaju, žive duže i da su jednako sposobni za obavljanje poslova kao i njihovi drugari sa pedigreom, rekao je Pejdž.

dan mešanaca petface

Postoje milioni pasa širom sveta koji sede u azilima i čekaju da budu udomljeni. Ukoliko imate mogućnosti, posjetite jedan takav i izaberite svog novog drugara. Ukoliko nemate – donirajte lokalnom azilu u kome žive odbačeni mješanci.

Istraživanja su pokazala da je recimo u Nemačkoj, svaki četvrti pas mješanac. 

Mješanci su vrijedni poštovanja. Vrijedni ljubavi. Vrijedni naše pažnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI