Danas 28 godina od smrti 12 beba

U Banjaluci će danas biti obilježeno 28 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika, najavljeno je iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
U saopštenju je navedeno da će zbog trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj izazvane virusom korona vijence i cvijeće položiti samo majke stradalih beba i delegacija ove organizacije.
U 10 časova biće služen parastos i položeno 12 ruža na spomenik 12 beba na Novom groblju, dok će u 11.00 časova biti položeno cvijeće na Spomen-obilježje “Život”, pored zgrade “Pošta Srpske”.
Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum bilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. Organizator obilježavanja je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI