Čubrilović i naredne godine prvi čovjek Narodne skupštine?

Aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ukoliko sadašnja skupštinska većina opstane, trebalo bi da ostane na ovoj funkciji i u narednom četvorogodišnjem mandatu, navodi portal vijesti365 pozivajući se na izvor blizak vladajućoj većini.
Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je, kako tvrde, Čubriloviću ponudio ostanak na funkciji predsjednika Narodne skupštine, iako je izložen pristiku i ucjenama predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, koji odavno želi ovu funkciju.

„Dodik i Čubrilović dugo su saradnici, još od prve Dodikove Vlade 1998. godine u kojoj je Čubrilović bio ministar. Njegovo povjerenje i saradnja sa Čubrilovićem prošli su mnoge ispite i to je očekivana odluka“, rekao izvor iz SNSD-a.

Kako su ranije objavili neki mediji, Stevandić je 26. juna, nakon Konvencije Ujedinjene Srpske u Gradiški rekao svojim stranačkim kolegama da neće dati podršku kandidatima SNSD-a za inokosne funkcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, dok ne zakuje postizbornu podjelu funkcija. Iako je tada rekao da će sa podrškom izaći na Predsjedništvu na Jahorini 10. jula, uz dodatne garancije i njegove uslove, to se nije desilo.

Izvor iz SNSD-a kaže da je to posebno naljutilo najjačeg koalicionog partnera, koji neće pristati na Stevandićeve ucjene, kao i informacija da je Stevandić već počeo da prijeti smjenama unutar Narodne skupštine i zapošljavanjem svojih kadrova.

„Jedno su želje da drugo mogućnosti, a za kukurikanje je rano. Prema istraživanjima koja imamo odnos snaga u parlamentu će ostati isti, najveći broj poslanika bi trebalo da dobije SNSD, potom SP, pa DEMOS.

Ujedinjena Srpska ima loš imidž jer su njeni kadrovi akteri brojnih afera, tako da je pitanje da li će preći cenzus. Agresivan nastup u medijima, ne daje istinsku sliku stanja na terenu i to su nedavno pokazali lokalni izbori“, kaže izvor iz vladajuće koalicije.

Ukoliko se predizborna prognoza ostvari, jasno je da će SNSD imenovati predsjednika Vlade, da će Čubrilović ostati na čelu Narodne skupštine, a da će socijalisti dobiti dva do tri ministarstva, piše portal vijesti365.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: