Bliži se kraj epidemije virusa korona

Republika Srpska se bliži završetku epidemije virusa korona, što potvrđuju lakši simptomi zaraženih u posljednje vrijeme i konstantno smanjenje broja hospitalizovanih pacijenata, izjavio je zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srpske Nenad Stevandić.
On je rekao da se praćenjem broja zaraženih, težine simptoma i broja oporavljenih, koji je u Srpskoj odavno prešao 60 odsto, može reći da je zdravstveni sistem položio ispit.

– Nismo imali situacije da nekom fali respirator, intenzivna njega ili ležanje u bolnici na težem ili lakšem odjelu. Uvijek smo imali viška kapaciteta da prihvatimo pacijente u slučaju većih potreba – istakao je Stevandić, koji je i šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.
Prema njegovim riječima, pred Srpskom je sada borba da se ne javi neki novi džep virusa, kao što se desilo u pojedinim dijelovima BiH, pa i Srbije.
– Još da to prebrodimo i nadamo se da ćemo vrlo brzo proglasiti kraj epidemije – istakao je Stevandić, govoreći o današnjim ohrabrujućim podacima da je u Srpskoj zabilježena samo jedna novozaražena osoba od 475 uzoraka testiranih u protekla 24 časa. On je naglasio da virus postoji i da nije nestao, iako ima slabiji intenzitet, ali je ukazao na potrebu da se i dalje drži socijalna distanca uz maksimalnu higijenu ruku i životnog i radnog prostora.

Prema informacijama kojima raspolaže Srna, ukupan broj Covid-19 pacijenata u bolnicama i UKC Srpske 13. maja iznosio je 185, a 28. maja 100, što je znatno smanjenje. U UKC je 13. maja bilo 96 zaraženih pacijenata, a 28. maja 31.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI