Bez stare Toplane nema ni grijanja, potpaljen mazut!

Saga oko gradnje Eko Toplane, a sada i grijanja Banjalučana se nastavlja. Iako je već nekoliko puta najavljeno gašenje stare Toplane, jutros se iz dimnjaka vijorio dim od sagorjelog mazuta.

Kako su nam potvrdili u Eko Toplani, kapaciteti stare Toplane su u pogonu jer u Eko Toplani nisu instalisani svi kotlovi. Trenutno je instalisano osam , a iz Eko Toplane poručuju da se očekuje puštanje u pogon još dva kotla.

Najveći ako ne i najskuplji projekat Banjaluke u posljednjih nekoliko decenija, od samog početka je na klimavim nogama. Od malverzacija prilikom izrade regulacionog plana, do samih dozvola koje Eko Toplana još ni nema, kao ni kapacitet da zagrije Banjaluku.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u nekoliko navrata “sahranio” staru Toplanu, posljednji put krajem januara ali se ispostavlja da milionski projekat još nije u stanju da grije grad.

Radnici banjalučke Toplane, koji su prije desetak dana štrajkovali zbog najavljenih otkaza,  tvrde i da će stara Toplana sigurno nastaviti sa radom, jer Eko-toplana nema kapacitet da sama grije Banjaluku.

Predstavnici Sindikata preduzeća i granskog sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare, upozorili su da nije napravljen program zbrinjavanja radnika, što je Grad bio u obavezi po projektu po kojem je dobio kredit EBRD za gradnju Eko-toplane, te izrazili sumnju gdje je potrošen novac namijenjen za radnike.

– Nije bilo predviđeno da ljudi dobiju otpremninu i završe na Birou, već da im se pomogne u samozapošljavanju – poručili su sindikalci.

Pozvali su ponovo gradonačelnika Igora Radojičića na razgovor, jer se tvrde oglušio na njihov prethodni zahtjev za sastanak.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: