Besplatni prenatalni testovi za trudnice od novembra?

Besplatne prenatalne testove trudnice bi mogle imati tek nakon novembra do kada je rok za dostavljanje ponuda na međunarodni tender koji je juče raspisao UKC RS.
Kako su saopštili iz UKC-a, raspisivanje tendera kočile su “proceduralne poteškoće koje se odnose na Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Uprkos tome, kažu juče 13. septembra raspisan je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT).

UKC RS u ovu nabavku ide sa još osam bolnica u Republici Srpskoj – Bolnicom „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicom „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskom bolnicom Foča, Opštom bolnicom Gradiška, bolnicom „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i sa bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Zvorniku.

“Procijenjena vrijednost nabavke, a u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske o načinu
finansiranja neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT) iznosi 2.564.000,00 KM
bez uračunate stope PDV-a”, saopštio je UKC RS navodeći da je predviđeni rok za dostavljanje ponuda 10.novembar 2023.godine, u skladu sa procjenjenom vrijednošću nabavke.

To znači da bi ukoliko po završetku tendera ne bude žalbi trudnice u Srpskoj bi već u novembru ili decembru mogle uraditi besplatan prenatalni test koji im je obećan prije godinu dana.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović inicirala je početkom septembra 2022. novi nacionalni program podrške trudnicama – besplatan prenatalni test za buduće majke.

Cvijanovićeva je tada zahvalila udruženjima koja vode računa o zdravlju djeteta i porodici za podršku i preporuku za pokretanje ove inicijative,koja je, kako je navela, prvobitno bila usmjerena samo za rizične trudnoće, ali je otvorena mogućnost da svaka trudnica može da uradi prenatalni test.

„Imaćemo kratkoročnu mjeru koja će pokrivati period od nekoliko mjeseci da bi se onda zakonski intervenisalo da od sljedeće kalendarske godine imamo sredstva”, izjavila je tada Cvijanovićeva.

Njena inicijativa prihvaćena je nakon sastanka sa ministrom zdravlja Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem 7. septembra, kada su, kako su tada naveli, finalizovali ovu ideju.

„Tokom sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasili proceduralne korake za njenu realizaciju“, izjavila je tada predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Nakon toga, ovaj program je uvršten u novi Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je Narodna skupština RS usvojila 15. septembra.

U aprilu ove godine Cvijanovićeva je rekla kako će prenatalni testovi biti dostupni svim trudnicama bez obzira na godine i eventualne indikacije, te da se njihova primjena očekuje 1. jula 2023. godine, što se nije desilo.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: