Banjaluka ipak dobija novi park

Nakon što je prvi put odbila, Komisija za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa na današnjoj sjednici prihvatila je izradu regulacionog plana, kojim se predviđa izgradnja najvećeg gradskog parka.

Ovakvom odlukom skupštinske komisije omogućeno je da se predložena odluka o izradi Regulacionog plana za prostor između Bulevara srpske vojske, ulice Frana Supila, Univerzitetskog grada i rijeke Vrbas (Grad) nađe na sutrašnjem zasjedanju Skupštine Grada, kako bi Banja Luka dobila svoju zelenu oazu koja će da pruži mnogobrojne sadržaje potrebne našim sugrđanima.

Podsjećamo, ranije je ova komisija na svojoj sjednici polovinom septembra odbila izradu regulacionog plana za gradnju novog parka. Nedugo zatim oglasila se i stručna javnost, koja je poručila da stopiranjem gradnje najvećeg parka, sa svim pratećim sadržajima, Banja Luka gubi epitet „zelenog grada“.

Ognjen Šukalo, docent na Arhitektnsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci ranije je rekao da je ovakavo mjesto potrebno iz više razloga.

“Prilikom izrade urbanističkog plana, analize su utvrdile da u Banjoj Luci raspolažemo sa 6 metara kvadratnih uređenih zelenih površina – na jednog stanovnika. Plan je da se ide ka 15 metara kvadratnih. Sa druge strane, evropski standard kojem težimo je da na jednog stanovnika bude između od 22 do 25 metara kvadratnih uređenih zelenih površina. Objektivno gledano, mi imamo veoma malo zelenih površina u gradu. Takvi parametri nam oduzimaju pravo da sebe nazivamo ‘zelenim gradom'”, rekao je docent Šukalo.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu ranije je za BUKU rekao da je već nekoliko kvartova podignuto bez ijednog kvartovskog parka.

“Picin park je mogao biti park. Park Petar Kočić nije park. Jedini park je Park Mladena Stojanovića. Stoga, sve što se pretvori u parkove treba cijeniti i pozdraviti. Starčevica se dogradila i popunila, Centar Aleja nema aleju, Novi Borik takođe veoma urbanizovan bez životnog prostora. Sve ovo su primjeri naselja samo za spavanje i da se ide na posao i to je to. Naselja iz američkih filmova i noćnih mora”, ističe.

Dodao je da nam je pandemija pokazala važnost parkova, a sve zelene površine koje imamo pod najezdom su ljudi i djece, što znači da nam nedostaje zelenih površina na svakom koraku.

U Banjaluci imamo mnoga nova naselja u kojima skoro da nema ni malo zelenila, igrališta za djecu su izgrađena na betonu. Svjedočimo izgradnji velikih zgrada u samom centru grada, ali i u okolnim naseljima koje niko od skupštinske većina ne odbija, međutim skupštinskoj većini u betonizaciji grada smeta jedan novi park.

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI