Banjalučka pivara rođendanskom proslavom obilježila 150. godina postojanja

Banjaluka, 18.05.2023. godina – U prisustvu brojnih prijatelja i bliskih saradnika, ali i bivših radnika koji su u zasluženoj penziji te predstavnika republike i grada, Banjalučka pivara je velikom proslavom organizovanom u rodnom gradu obilježila 150. rođendan. Proslava je organizovana u Banskom dvoru 17. maja 2023. godine.

Očekivano, nazdravljalo se uz dokazane pivske brendove Nektar, Banjalučko pivo i Crni Đorđe, a druženje u Banskom dvoru otvoreno je podsjećanjem na najvažnije trenutke iz bogate istorije Banjalučke pivare.

Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković je u svom obraćanju istakao da je Banjalučka pivara nezaobilazni faktor kada se govori o gradu na Vrbasu.

– U ime Banjaluke, ali u svoje ime, želim da čestitam Banjalučkoj pivari na velikom jubileju. Ovaj jubilej je veći od onih koje imaju pojedine ustanove i institucije, a istorija Banjalučke pivare nam govori da duh preduzetništva na ovim prostorima postoji veoma dugo. Banjalučka pivara i grad Banjaluka imaju odličnu saradnju, a velike stvari tek imamo u planu. Ovdje smo da im poželimo mnogo sreće i napretka, da vjerujemo u njih – i da ne mračimo, kako nam poručuju Nektar i Banjalučka pivara – kazao je Stanivuković.

Prisutnima se obratio i domaćin, generalni direktor Ilija Šetka, koji je govorio o značaju najveće nezavisne pivare na Balkanu, kako za Banjaluku, tako i za region i šire.

– Ovo je izuzetno veliki jubilej i zaista sam srećan što su večeras sa nama prijatelji iz celog sveta. Tu su ljudi iz Italije, Švedske, Australije, Amerike… ali i iz našeg regiona, naravno. Danas je Banjalučka pivara najveća nezavisna pivara na celom Balkanu, a Nektar pivo je najbrže rastući izvozni brend i najbolji ambasador Republike Srpske i BiH širom regiona i celog svetа,  naveo je Šetka.

Tokom zvaničnog programa obratili su se i Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske i Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske. Nakon toga, za pravu slavljeničku atmosferu bili su zaduženi poznati lokalni i regionalni muzičari, među kojima se našao i beogradski Van Gogh, a kuriozitet je da je ovaj slavni rok bend, baš kao i pivara, nastao upravo u Banjaluci.

Banjalučka pivara je već ranije krenula u obilježavanje 150. godina postojanja rođendanskom kampanjom, kojom nas vodi kroz razne epohe i podsjeća na put koji je Pivara prošla tokom punih 15 decenija postojanja.

U godini jubileja, pivara planira potrošače obradovati i predstavljanjem novih okusa piva.

Podsjećamo, Banjalučka pivara je nastala prije 150 godina, vrijednim radom monaha Trapista iz samostana “Marija Zvijezda”. Njen osnivač bio je Franz Pfanner, čelnik reda Trapista u Banjaluci, koji je uz pomoć ostalih monaha pokrenuo pivaru, ali i proizvodnju čuvenog trapist sira te jednu od prvih elektrana u Evropi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI