Banjalučani krali identitete

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu “Kruna” protiv Bobana Pećanca (57), Dane Bikića (60) i Stanka Grahovca (59) iz Banjaluke, zbog krađe identiteta državljana BiH, koje su prodavali kriminalcima i omogućavali im dobijanje originalnih pasoša Bosne i Hercegovine.
Optuženima se na teret stavlja da su kao pripadnici međunarodne kriminalne grupe, čiji su organizatori djelovali u Srbiji i Hrvatskoj, počinili krivična djela neovlašćenog korišćenja ličnih dokumenata i falsifikovanja isprava.
U optužnici se navodi da je grupa imala dobro uhodan sistem za krađu identiteta građana BiH. Prvo su pribavljali lične podatke o državljanima BiH koji nisu podnosili zahteve za izdavanje ličnih dokumenata, jer su se odselili u Australiju, Kanadu i slično, a nikada se nisu odjavili iz BiH. Potom su te podatke upotrebljali za izradu i pribavljanje falsifikovanih putnih isprava.


– Dokumenta su prodavali licima iz kriminalnog miljea Srbije, Crne Gore i Bugarske, koji su ih kupovali radi prikrivanja sopstvenih identiteta i izbjegavanja krivičnog gonjenja i hapšenja po potjernicama – saopštilo je Tužilaštvo BiH.
Oni navode da su se kriminalci sa tako falsifikovanim putnim ispravama nesmetano kretali po Evropi. Suština je u tome da su imali dokumenta stvarnih ljudi, ali sa svojom fotografijom, otiscima prstiju… Tokom istrage je utvrđeno da su novi identiteti bili obezbjeđeni za odbjegle ubice, razbojnike, nekoliko članova kriminalne grupe Darka Šarića. Među njima su Slovenci Jakob Remškar i Dragan Beljkaš, koji su hapšeni u akciji “Balkanski ratnik”.
Ukradeni bh. identitet imao je i državljanin Bugarske Georgiu Semerdžiev, državljanin Crne Gore Edi Hadžalić, Hrvati Neven Tomašević i Dragan Pažin, te član svjetski poznate bande “Pink Panter” Borko Ilinčić prilikom hapšenja u Madridu.
Njih je optuženima slao Šarićev saradnik Petar Ćosić iz Hrvatske, koji je optužen za krijumčarenje 139 kilograma kokaina iz Brazila u Evropu, a važi za jednog od organizatora grupe koja je izrađivala falsifikovane pasoše.

Obustavljene istrage
Tokom akcije “Kruna” ukupno je uhapšeno osam osoba, a među njima i nekoliko službenika koji su radili na izradi ličnih dokumenata. Istrage protiv njih su obustavljene, jer nije bilo dokaza da su bili umiješani u kriminalne aktivnosti.

Izvor: Novosti

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: