Aplauzi za stihove Maše Živković i Vladane Perlić na poetskoj večeri u Banskom dvoru

U okviru programa „Poeziju će svi čitati“ u utorak uveče u Crvenom salonu Banskog dvora predstavile su se pjesnikinje Maša Živković iz Beograda i Vladana Perlić iz Banjaluke. Sa Mašom i Vladanom je razgovarao književnik I književni kritičar Đorđe Krajišnik iz Sarajeva. Događaj je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom.

Publika je imala odlične reakcije na stihove ovih talentovanih, autentičnih i nagrađivanih pjesnikinja, pa poslije čitanja svake pjesme nisu izostajali jaki aplauzi.

-Prezadovoljna sam kako je proteklo poetsko veče. Naročito me je pozitivno iznenadio broj posjetilaca, kao i žive reakcije na pjesme koje smo čitale. Mislim da ekipa “Imperativa” radi fantastičan posao – kazala je Vladana Perlić koja je za svoju prvu zbirku poezije „Kucanje na vrata kule” dobila nagradu „Novica Tadić“.

A svjetlost dana uskoro će ugledati i Vladanina druga zbirka, čije će objavljivanje još jednom pokazati I dokazati misiju Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

-Jedan od osnovnih ciljeva “Imperativa” je promocija mladih, domaćih književnika u regionu. Saradnja “Imperativa” i najznačajnijih regionalnih izdavačkih kuća uskoro će biti konkretizovana kroz objavljivanje zbirke poezije Vladane Perlić u izdanju kultne izdavačke kuće “Lom” iz Beograda – najavila je direktorica Udruženja “Imperativ” Sanela Babić.

I Maša Živković, dobitnica druge nagrade “Mak Dizdar” za 2019. godinu posjetiocima ove poetske večeri čitala je pjesme iz svoje prve zbirke „Kroz visoku travu“ u izdanju PPM Enklave.

– Književno veče bilo je prezanimljivo i puno iznenađenja, posebno divno zbog dobrodošlice i tople reakcije publike nakon svake pročitane Vladanine i moje pesme. Đorđe kao moderator jedan je od boljih koje sam videla. Zahvaljujem mu se na lepim rečima i pažljivom čitanju moje zbirke i iscrpnom utisku što je podelio s nama.Oduševljena sam dočekom, smeštajem, čitavom organizacijom, takođe sam i veoma zahvalna što sam bila deo svega ovog. Puno se zahvaljujem Udruženju za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” što su me pozvali da učestvujem na književnoj večeri – ističe Maša Živković.

MAŠA ŽIVKOVIĆ, rođena je 1994. godine u Beogradu. Završila je Filološku gimnaziju, a sada je studentkinja Filozofskog fakulteta na Odeljenju za klasične nauke. Pohađala je radionice kod Ognjenke Lakićević, a potom i kod Zvonka Karanovića.
Učestvovala je na 34. festivalu mladih pesnika Dani poezije u Zaječaru i festivalu kulture Slovo Gorčina u Stocu. Dobitnica je druge nagrade Mak Dizdar za 2019.godinu. „Kroz visoku travu“ joj je prva zbirka pjesama u izdanju PPM Enklave.

VLADANA PERLIĆ, pjesnikinja i spisateljica rođena je 1995. godine u Banjaluci. Objavila je zbirku poezije „Kucanje na vrata kule“ (2020), za koju je dobila nagradu „Novica Tadić“. Dobitnica je prve nagrade Ratkovićeve večeri poezije za 2020. godinu. Bila je finalistkinja konkursa Trećeg Trga 2020. i SKC-a iz Kragujevca 2020, dobila drugu nagradu na konkursu „Slovo Gorčina“ u Stocu za 2018. i 2020. godinu, treću nagradu na Festivalu poezije mladih u Vrbasu 2020. i na konkursu Carpe Diem 2020. Trenutno je u finalu Međunarodnog festivala kratke književne forme Zaton. Poezija joj je prevođena na francuski, njemački, engleski, mađarski, poljski i hindi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI