Aktivisti, veterinari i lokalna zajednica zajedno o problemu pasa lutalica

Okrugli sto „Odgovorno vlasništvo i zbrinjavanje napuštenih pasa“ održan je u Gradskoj upravi kako bi se razmijenila mišljenja i iskustva organizacija i pojedinaca, koji se bave zaštitom napuštenih životinja, boljim položajem i odnosom prema životinjama, odnosno kućnim ljubimcima.

Uz službe Grada, učesnici skupa bili su predstavnici Kinološkog saveza RS, Veterinarske komore RS, UG Koliba, veterinarske ambulante, društva za zaštitu životinja, Udruženje veterinra BiH, te građani – volonteri.

-Pozvali smo  organizacije, udruženja i osobe koje su svojim  zalaganjem za provođenje dobrobiti životinja dali i daju značajan doprinos rješavanju ovog pitanja, te smatramo da će lično iskustvo prisutnih i učešće na ovom skupu pomoći u predlaganju i definisanju daljih aktivnosti Grada – rekli su iz Odjeljenja za komunlane poslove.

Na okruglom stolu je predstavljen rad higijeničarske službe i Gradskog prihvatilišta za napuštene pse u Banjaluci, te istaknut značaj  i obaveza označavanja pasa.

-Naglašen je značaj odgovornosti vlasnika kao alfa i omega uspješnog rješavanja pitanja napuštenih pasa. Takođe je bilo govora o uspješnoj saradnji Grada i „Dogs Trust“, te je i ovom prilikom izražena zahvalnost toj organizaciji na finansiranju i provođenju edukacije učenika osnovnih škola i sterilizaciji napuštenih i vlasničkih pasa – naveli su iz odjeljenja i dodali da saradnja sa Dogs Trust-om traje i da se nastavlja i u 2019. godini.

Prema njihovim podacima, tokom protekle tri školske godine, 23.697 učenika je učestvovalo u ovoj edukaciji. U protekloj godini, izvršena je sterilizacija  814 uličnih i 138 vlasničkih pasa.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: