Nisu svi zadovoljni novim načinom odvoza smeća

Grad Banjaluka je najavio izmjene u prikupljanju otpada, koje podrazumijevaju sklanjanje kontejnera gdje je to moguće. Stvari na terenu još nisu ni zaživjele, a već stižu negativne reakcije građana.
Jedni ne žele da smeće ostavljaju ispred kapija, a drugi se žale kako su kontejneri izmješteni i sada moraju da pređu nekoliko ulica kako bi bacili otpad.

Kako smo već pisali, pojedinim mještanima smeta što će ubuduće morati da kese ili kante sa smećem ostave ispred svojim kuća. Navikli da otpad bacaju u kontejnere kada požele, to ubuduće neće moći, jer kontejnera u njihovim naseljima neće biti. Riječ je o dijelovima grada gdje su uglavnom kuće.

Obavještenje
Zatim su se redakciji Srpskainfo javili i ljutiti mještani Borika, koje je na vratima zgrada, kako kažu, preko noći dočekao natpis da su kontejneri izmješteni na druge lokacije.
Ogorčeno kažu da ih niko ranije o tome nije obavijestio, da sve uredno plaćaju, a sada će morati “da pređu pola naselja kako bi mogli da bace kese sa smećem”.

Na istaknutom obavještenju navedeno je da su kontejneri uklonjeni iz Ulice Gundulićeva 70, 76 i 104, te Aleji Svetog Save 21, a da kućni otpad sada mogu da odlažu u kontejner u Gundulićevoj ulici iza broja 98, kao i u Aleji Svetog Save 43 i 57.
Pitanje je i da li su kontejneri, u koje sada treba da odlažemo otpad, dovoljni, jer bukvalno cijelo stambeno naselje sada će na tim lokacija da odlaže smeće. Problem je što nas niko ništa nije obavijestio i što niko od nas ne zna zašto je ovakva odluka donesena – kaže sagovornica Srpskainfo iz naselja Borik.
Precizira da ona treba da pređe tri ulice kako bi došla do prvog kontejnera.

– Da ne pričamo kako će to biti nezgodno penzionerima koji žive sami u domaćinstvima, a ionako se teško kreću. Sada će morati da idu još dalje – objašnjava ona.

Kaže da stanari smeće sada stavljaju u kante ispred zgrada, koje ni približno nisu dovoljne za njihove potrebe.

“Od vrata do vrata”
Iz Gradske uprave je nedavno najavljeno da će se preći na sistem prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, što znači da će u naseljima gdje su uglavnom kuće mještani iznositi otpad u dane odvoza pred svoju kapiju u vrećici ili u kanti, a da će vozilo komunalnog preduzeća dolaziti do svake kuće u naselju i odvoziti otpad. Razlog je, kako su naveli, to što su najuređenija naselja ona u kojima nema kontejnera.
Ističu da se u nekim naseljima, zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera u uskim ulicama, već duže vrijeme ovako radi, te da je u tim naseljima minimum rasutog otpada po sporednim ulicama.

Rečeno je da ovakav sistem prikupljanja otpada Grad planira u najkraćem vremenskom roku provesti na teritoriji grada, osim u dijelovima u kojima su dominantni kolektivni stambeni objekti.

PISMO I USMENO OBAVJEŠTENJE
Iz Gradske uprave je rečeno da su predstavnici komunalne policije obavještavali sugrađane u svim naseljima da će doći do izmještanja kontejnera, i usmeno i pismeno. Podsjećaju i da su “eko kontejneri” bili postavljeni na nekoliko lokacija u gradu, te da će biti postavljeni nakon što se uradi studija pozicija i utvrdi potreba na terenu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI