2. Banja Luka “Stand up festival” u Banskom dvoru

U organizaciji Banskog dvora – Kulturnog centra u Banjaluci će se od 10 – 12. 12. 2019. godine održati 2. BANJALUKA STAND UP FESTIVAL koji će i ove godine okupiti vrhunske stand up komičare iz regiona.

Cijena ulaznice za svako festivalsko veče iznosi 5 KM, a ulaznice se mogu kupiti od 03. decembra na biletarnici Banskog dvora u periodu od 10.00 do 18.00 časova.

PROGRAM FESTIVALA:

10.12. (utorak) Vijećnica u 20.00 časova, PEĐA BAJOVIĆ (Zagreb) ROK TRAJANJA

11.12. (srijeda) Vijećnica u 20.časova, MARKO PULJIZ  (Sarajevo) i ANDRIJA DABANOVIĆ (Podgorica) KRŠENJE

12.12. (četvrtak) Vijećnica u 20.00 časova SRĐAN OLMAN (Subotica) SEVERNO LEDENI HUMOR

Čast da otvori 2. BANJA LUKA STAND UP FESTIVAL pripala je jednom od pokretača domaće stand up scene, poznatom komičaru iz Zagreba Peđi Bajoviću koji će se publici predstaviti 10.12. (utorak) u Vijećnici Banskog dvora – Kulturnog centra sa stand up komedijom „Rok trajanja“. Ovo je treća solo predstava Peđe Bajovića, a govori o fenomenu starenja i daje odgovore na neka važna pitanja.

PEĐA BAJOVIĆ je jedan od pokretača regionalne scene stand up komedije i u svojoj dugogodišnjoj karijeri  obišao je više od dvadeset zemalja svijeta te nekoliko stotina gradova. Nastupao je i na međunarodnom takmičenju stand-up komičara u američkom Seattleu, te se predstavio na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju – Comedy Central. Dobitnik je priznanje za najboljeg veterana stand-up komedije na manifestaciji „Adria Comedy Awards“ u Skoplju. Godine 2016. ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja „The Funniest Person in the World“ u Helsinkiju.

Njegov dosadašnji rad rezultirao je sa tri tematske predstave: S NOGU (Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije),  MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju), ROK TRAJANJA, kao i prvi cjelovečernji specijal nekog domaćeg stand-up komičara na engleskom jeziku – THE BALKAN BRAIN, koji dobio i svoj video format.

 

Drugog dana Festivala, u srijedu 11. decembra u Vijećnici Banskog dvora publiku očekuje sjajni dvojac Marko Puljiz iz Sarajeva i Andrija Dabanović iz Podgorice sa stand up komedijom „Kršenje“.

MARKO PULJIZ rođen je 1984. u Sarajevu. Svoje prve korake u stand-up komediji pravi 2008. godine, a pet godina kasnije počinje aktivno i profesinalno da nastupa. Nakon par osvojenih večeri otvorenog mikrofona ubrzo osvaja titulu najboljeg stand-up komičara Bosne i Hercegovine. Učesnik je prvog regionalnog televizijskog serijala “Komedija s nogu 3u1”. Iako najpopularniji u BiH, nastupao je na svim bitnim regionalnim festivalima sa najboljim imenima regiona. Najveći od njih bio je prvi regionalni festival u zagrebačkom Lisinskom. Sa Andrijom Dabanovićem 2015. godine pokreće stand up scenu u Crnoj Gori. U crnogorskoj sitcom seriji “Van dometa” igra jednog od glavnih aktera. Svoju komedija “Halal”opisuje kao pristojnu ali bolno iskrenu. Nerijetko koristi imitaciju govora i neverbalnie ekspresije. Prepoznatljiv je po neumornom seciranju, demontiranju i iscrpnom fokusu na psiho-socijalne pojave društava i mentaliteta. Marko je pet godina, koliko se bavi stand up komedijom, imao veliki broj nastupa širom zemlje i regiona.

ANDRIJA DABANOVIĆ rođen je 1991. godine na Cetinju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Od 2018. godine student je Fakulteta dramskih umjetnosti, odsjek “Film i mediji” na Cetinju. Godine 2015. počinje profesionalno da se bavi stand-up komedijom i od tada redovno nastupa širom Crnoj Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osim u klubovima i teatrima Dabanović je i nastupao u prepunim amfiteatrima Ekonomskog, Tehničkog, Biotehničkog i Pravnog Fakulteta u Podgorici. Učesnik je brojnih regionalni festivala. Nakon nastupa na 25. Internacionalnom festivalu LENT u Mariboru dobija poziv od mađarskog producenta i komičara Litkai Gergely-a da učestvuje na “Central European Stand up workshop-u”. Andrija je tada dobio priliku da nastupa u Budimpešti na engleskom jeziku sa kolegama iz Poljske, Rumunije, Slovenije, Velike Britanije, Mađarske, Srbije i Hrvatske koju je po reakcijama publike iskoristio na najbolji mogući način. U svojoj karijeri Dabanović je imao preko 120 profesionalnih nastupa širom Crne Gore i regiona od kojih je njih 10 bilo humanitarnog karaktera. Osim toga pisao je scenario za sitcom seriju “Van dometa” u kojoj igra jednog od glavnih aktera.

Trećeg dana BANJA LUKA STAND UP FESTIVALA, u četvtak 12. decembra na sceni će se naći sjajni komičar Srđan Olman iz Sarajeva sa svojom predstavom „Severno ledeni humor“.

SRĐAN OLMAN iz Subotice trenutno je najaktivnije i najatraktivnije ime stand-up komedije u Srbiji. Već šest godina se nalazi u svijetu profesionalaca ovog žanra. Pobjednik je takmičenja „Najbolji komičar Srbije“, kao i nacionalnog takmičena stand-up komičara u Beogradu, a imao je izuzetno zapaženo učešće u TV formatu “Audicija”.

Njegova solo predstava SEVERNO LEDENI HUMOR obišla je cijeli region, a Srđan je otišao je i dalje, od Beča, Budimpešte do Minhena, Berlina, Badena, pa sve do Kanade. Ipak, kako kaže, postoji mnogo gradova i mjesta u pomenutim zemljama koje još nije posjetio, a ima želju. Razlog tome je taj što je odnedavno počeo da nastupa i na engleskom jeziku.

Autor je i humorističke serije „Dragine mudrosti“ koja je dostupna na kanalu YouTube u kojoj igra veselog i vrlo egzotičnog majstora Dragu Majstorovića. Krajem prošle godine „rođena“ je druga Olmanova predstava “Pravda za Olmana”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: