Zvorničanin pregrađuje Vrbas u Laktašima

Vlada Republike Srpske dodijelila je firmi „Hydro Vrbas“ koncesiju za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Vrbas 2“, na rijeci Vrbas u Laktašima, čija instalisana snaga veća više od osam puta u odnosu na prvobitni plan. Riječ je o preduzeću čiji je jedan od vlasnika gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Firma „Hydro Vrbas“, kojoj je Vlada RS dala kocesiju na 50 godina, u većinskom je vlasništvu preduzeća „Enikon – mont“, dok je jedan od tri suvlasnika „Enikon-monta“ Zoran Stevanović.

U rješenju Vlade RS o dodjeli koncesije navedeno je da se koncesija daje na 50 godina od dana zaključenja ugovora te da je koncesionar prije potpisivanja ugovora dužan uplatiti jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 304.638 KM.

„Visina koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času (kWh) električne energije“, navedeno je u rješenju.

Iako je prvobitno bilo planirano da ova MHE bude instalisane snage 249 kilovata, ona je sada značajno povećana i iznosi dva megavata.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 10,15 miliona KM.

Ova koncesija je, odlukom Vlade RS dodijeljena putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude koju je podnio „Hydro Vrbas“.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović kaže za CAPITAL da se početak konkretnijih radova očekuje na proljeće, nakon dobijanja svih potrebnih dozvola. Ističe i da je priča oko gradnje ove MHE počela prije nego što se on uključio u „Hydro Vrbas“.

„Do sada je urađen dio obaloutvrde, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji i dobijanja još nekih dozvola, radovi će biti nastavljeni“, rekao je Stevanović.

Potvrdio je i da je došlo do povećanja snage male hidroelektrane.

„Prvobitno je opština Laktaši dala koncesiju za malu hidroelektranu snage oko 250 do 300 kilovata i ja tada nisam bio dio priče „Hydro Vrbas“ u to vrijeme. Povećanje snage je traženo nakon što smo vidjeli da su potrebna ogromna ulaganja i da se to ne isplati raditi“, kaže Stevanović.

Dodao je i da je „Enikon mont“ većinski vlasnik „Hydro Vrbasa“ unzad godinu dana.

Firma „Hydro Vrbas“ je osnovana 2017. godine, od kada posluje sa gubitkom i sa samo jednim radnikom.

Izvor: Capital

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: