Zubić: Berači gljiva neće biti oštećeni

Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, koji sutra stupa na snagu, donesen je s ciljem uvođenja više reda u ovu oblast, a berači gljiva neće biti oštećeni, rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Republike Srpske Goran Zubić.

Zubić je pojasnio da su Pravilnikom preciznije propisane kontrole u toj oblasti, te će sakupljači, odnosno fizička lica, koja žive od prodaje ostalih šumskih proizvoda i dalje moći da sakupljaju gljive, bilje i ostalo, ali će ih firme morati registrovati i dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu.

“Oni će prilikom kontrole u šumskom gazdinstvu pokazati taj dokument i neće imati problema. Takođe, ta lica će proći određenu obuku da pravilno prikupljaju ostale šumske proizvode kako ne bi došlo do degradacije u staništu. Nikakvu drugu obavezu neće imati u odnosu na prethodni pravilnik”, rekao je Zubić za “Glas Srpske”.

Kada su u pitanju fizička lica koja sakupljaju ostale šumske proizvode za vlastite potrebe, Zubić kaže da je i prethodnim pravilnikom bilo propisano da građani dnevno mogu sakupiti do jednog kilograma.

“Smatramo da je, na primjer, kilogram gljiva za potrebe jednog domaćinstva dnevno sasvim dovoljan”, ocijenio je Zubić.

On je rekao da su firme, koje se bave otkupom i prodajom ostalih šumskih proizvoda, obavezne da plaćaju naknadu od pet odsto preduzeću “Šume Republike Srpske”, koje su korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike.

“Mnoge firme ranije se nisu pridržavale tog propisa, a tome u prilog govore podaci da su firme koje se bave preradom i prodajom ostalih šumskih proizvoda lani izvezle robu u vrijednosti od 23 miliona KM, a `Šumama Srpske` na ime korišćenja uplatile su samo 8.000 KM, umjesto više od milion KM, iako ovdje treba uzeti u obzir da one imaju i vlastitu proizvodnju”, rekao je Zubić.

Kada je riječ o kontroli ove oblasti, Zubić kaže da će ugovor, koji će komercijalna preduzeća sa “Šumama Srpske” sklopiti na godišnjem nivou, podrazumijevati lokacije, količine i vrste ostalih šumskih proizvoda.

“Kontrolu na terenu će vršiti lugari, koji će provjeravati da li sakupljač ima identifikacioni broj i evidencioni blok u kojoj upisuje količine”, rekao je Zubić.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI