“Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” u muzejskom kompleksu Kolomenskoje

U jednom od najvećih muzeja u Ruskoj Federaciji, Muzejskom kompleksu Kolomenskje u Moskvi,  svečano je otvorena izložba “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe”.

Gostovanje u Moskvi je, od 2014. godine kada je Zmijanjski vez upisan na „UNESCO“ –vu listu, najznačajniji korak u promociji ovog svjetskog kulturnog blaga sa Zmijanja.

Na svečanom otvaranju izložbe, predstavnici iz ambasada Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Južne Ostije te predstavnici, visoke zvanice i gosti iz drugih zemalja, kao i brojni građani i posjetioci izložbe, ovom prilikom su se bolje upoznali sa nematerijalnim naslijeđem koje baštini Muzej Republike Srpske.

Autor izložbe, muzejski savjetnik etnolog Danijela Đukanović, posjetiocima je u stručnom vođenju kroz izložbu, približila značaj Zmijanjskog veza i objasnila zanimljivosti tehnike izrade, estetike i kulturne vrijednosti. Na svečanom otvaranju publici se obratio direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, a izložbu je otvorio šef kancelarije Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, Duško Perović.

Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera a realizovana je i radionica Zmijanjskog veza koju je vodila vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina – “Tragovi”.

Izložba “Zmajanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe”, biće otvorena u Muzejskom kompleksu Kolimenskoje u Moskvi, do početka avgusta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI