Zmijanjski vez stigao u Bugarsku

Izložba „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe“ otvorena je u srijedu, 29.05.2019. godine u Etnografskom muzeju u Sofiji. Otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković, načelnica Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa RS mr Milica Kotur, direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, autor izložbe etnolog Danijela Đukanović, muzejska savjetnica u Muzeju Republike Srpske, direktor UNESCO-vog Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sofiji Irena Todorova, direktorica Instituta za etnologiju i Etnografskog muzeja u Sofiji dr Petko Hristov, generalni sekretar bugarske nacionalne komisije za UNESCO Hristo Georgiev, sekretar Ambasade BiH u Sofiji Predrag Vučićević, savjetnica i zamjenik šefa misije u Ambasadi Srbije u Sofiji Gordana Božić, kao i drugi stručni i naučni radnici u oblasti etnologije.


U toku otvaranja izložbe Milica Spremo, članica Humanitarnog udruženja žena „Duga“ održala je radionicu na kojoj je brojnim zainteresovanim posjetiocima predstavila tehnike izrade Zmijanjskog veza.
Istog dana, pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković se u okviru gostovanja izložbe „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe“ u Etnografskom muzeju u Sofiji, sastala sa direktoricom Irenom Todorovom, direktoricom UNESCO-vog Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope. Pomoćnica ministra je informisala gospođu Todorovu o dosadašnjim aktivnostima u oblasti očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, o projektima koji su u toku te o budućim planovima. Tanja Đaković je posebno naglasila namjeru Republike Srpske, da, u što skorijem periodu, na UNESCO-ve liste budu upisana još tri elementa: Nevesinjska olimpijada, Osaćanski jezik i Tradicija uzgoja konja lipicanaca.


Pomoćnica ministra se zahvalila UNESCO-vom Centru na dosadašnjoj podršci i saradnji. Gospođa Todorova je izrazila spremnost da i u budućem periodu pruži maksimalnu podršku pri svim aktivnostima koje doprinose očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa.
U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji izložbe u Bugarskoj, pomoćnica ministra je gospođi Todorovoj uručila uramljen primjerak Zmijanjskog veza, kao prvog elementa nematerijalne baštine iz BiH, upisanog na UNESCO-vu listu.


Sastanku su prisustvovali i direktor Etnografskog muzeja u Sofiji Petko Hristov, načelnica Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa RS Milica Kotur, direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, i autor izložbe, muzejska savjetnica etnolog Danijela Đukanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI