Zmijanjski vez stigao do Baltika

Zmijanjski vez bio je predstavnik Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine sa UNESCO-ve Liste, „Lauksnos“, u Klaipedi, Litvanija. U periodu od 11. do 14. jula 2019., na Gradskom trgu u Klaipedi zemlje učesnice Festivala pokazale su raznolikost svojih kultura kroz specifičnosti elementa sa UNESCO-ve Liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. Elementi, kojima je UNESCO-va zaštita dala status remek dijela narodnog stvaralaštva, predstavljeni su dramskim, muzičkim i folklornim nastupima, prezentacijama, radionicama, filmskim projekcijama i izložbama, a demonstracije zanata održane su na štandovima sa potpunom scenografijom i autentičnim kostimima.

U različitim prostorima i na različite načine, na posebnim štandovima i na zajedničkoj bini, na sred trga i na velikom ekranu, prikazani su elementi iz Albanije, Argentine, Armenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Indije, Irske, Italije, Litvanije, Poljske, Srbije i Ukrajine. Uz besprekornu organizaciju Festivala, dostojanstvo tradicionalne kulture proslavljeno je smjerno, ali i u radosnoj ekspresiji tipičnoj za zemlju koju s razlogom zovu „Sjeverna Italija“.

Kao prvi element iz BiH upisan na UNESCO-vu Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstv, Zmijanjski vez predstavile su muzejska savjetnica etnolog Danijela Đukanović, autor međunarodno poznate izložbe „Zmijanjski vez – nematerijano kulturno nasljeđe čovječanstva“, voditeljica stručnog tima Muzeja Republike Srpske, sa stručnom saradnicom za komunikacije i promociju Muzeja Anom Brataševec i saradnicom Muzeja Republike Srpske Svjetlanom Marković, autorom i voditeljicom Radionica Zmijanjskog veza.

Uz ispunjenje misije prezentacije elemenata sa UNESCO-ve Liste, „Lauksnos 2019“ je iskazao maksimalnu deskriptivnost kapaciteta multikulturalnosti i ukazao na bezgraničnu moć miroljubive koegzistencije pojedinca i grupa različitog porijekla.

Ana Brataševec

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: