Zmijanjski vez gostuje u Sofiji

Nova postavka izložbe o Zmijanjskom vezu

Centar za nematrijalno kulturno nasljeće Jugoistočne Evrope je na sjednici održanoj u novembru prošle godine u sjedištu u Sofiji, između više država članica ove regionalne alijanse, izabrao Bosnu i Hercegovinu odnosno Republiku Srpsku, da se u 2019. godini predstavi izložbom u Etnografskom muzeju u Sofiji.

“Muzeju Republike Srpske ukazana je izuzetna čast, da Republiku Srpsku, BiH, ovom prilikom predstavi izložbom “Zmijanjski vez-svjetsko nematrijalno nasljeđe” čiji je autor etnolog Danijela Đukanović, muzejska savjetnica u Muzeju Republike Srpske. Izložba će u Sofiji gostovati u periodu od 29. 05. do 29.06. 2019. godine. Svečano otvorenje izložbe u Etnografskom muzeju je planirano za 29. 05. 2019. godine.” – izjavio je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

“Izložba je mulitimedijalna, interaktivnog je karaktera i ima sveobuhvatan informativni i vizuelni prikaz. Sastoji se od 65 trodimenzionalnih predmeta.” – objasnila je autor izložbe Danijela Đukanović. “Postavka sadrži muzejsku građu, predmete Zmijanjskog veza kojeg rade nosioci Zmijanjskog veza u 21. vijeku, te 21 rolap gdje su predstavljene fotografije Zmijanjskog veza, tri velika postera, digitalno predstavljene fotografije s kraja 19. vijeka na tabletima i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu.

Interaktivni dio ove značajne muzejske manifestacije čine radionice Zmijanjskog veza koje će u Etnografskom muzeju u Sofiji, 28. 05. i 29.05. 2019., voditi vezilja Milica Spremo. Publika Muzeja će ovom prilikom moći da se upozna sa tehnikama izrade Zmijanjskog veza i ljepotom zmijanjske ornamentike koja je, zahvaljujući ovoj evropski poznatoj izložbi, već postala prepoznatljiv etnografski simbol Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: