Zeljković pobjegao u Srbiju pa se vratio

Optuženi Branislav Zeljković, bivši vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IZJZ RS), po saznanju da ga goni policija, pobjegao je iz RS, iako je u to vrijeme za njim bila raspisana potraga. On je tog dana u telefonskom pozivu saradnicima u 11.32 rekao da dolazi ubrzo, te je bio nedostupan, a u Hrvatsku je ušao tek u 15.09, nakon čega je uključio telefon, da bi oko 15.30 napisao SMS da nije u RS i da se vraća sutra.

Otkrila je to danas Sanja Tadić – Stojisavljević, republički javni tužilac u predmetu u kojem su, podsjetimo, optuženi i direktori firmi “Procontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija”.

Govoreći o tom 15. septembru 2021. godine, kada je policija upala u IZJZ RS, Tadić – Stojisavljevićeva je navela da uopšte ne postoji službena evidencija Granične policije BiH o Zeljkovićevom izlaku iz Srpske, te otkrila da je za njim, već u 13.30, bila raspisana potraga, ali je uprkos njoj napustio BiH, a kako, “samo je njemu poznato”.

Ona je istakla da su, za razliku od Granične policije BiH, nadležni organi Hrvatske evidentirali tog dana da je on ušao u tu Hrvatsku u 15.09, na Graničnom prelazu Stara Gradiška.

“Javio se tek oko 15.30, te rekao da se sutra vraća i da ne može pričati zbog migrene”, navela je tužiteljka.

Kad se sutradan vratio, prema riječima tužiteljke, Zeljković je rekao da je imao zakazan ljekarski pregled u Beogradu.

“U spis je predao nalaz ljekara, ORL specijaliste u UKC Srbije. Pregled je trajao 10 minuta i to nije bio zakazani pregled, a nalaz je bio uredan”, tvrdi tužiteljka.

U međuvremenu se, dodaje ona, Zeljković vjerovatno predomislio, shvativši da mu zbog bjekstva kasnije mogao ostati u pritvoru do kraja suđenja, pa se vratio u RS.

“U listinzima je vidljivo da je on bio nedostupan sve dok nije napisao da je na pregledu, ali on tada nije bio u Srbiji već je ušao u Hrvatsku. Uključio je telefon kada je ušao u Hrvatsku”, rekla je Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ona je to rekla pošto je Zeljkovićeva odbrana prigovarala na zakonitost pretresa koji je 15. septembra 2021. godine rađen u IZJZ RS. Advokati, naime, tvrde da tadašnji pomoćnik direktora Jela Aćimović nije imala ovlaštenja da mu prisustvuje, pozivajući se na pravilnik IZJZ o sistematizaciji koji to reguliše.

Advokat Jadranka Ivanović nije osporavala da Zeljkovića u vrijeme pretresa nije bio u Institutu, ali je u više navrata istakla da Aćimovićeva nije smjela da bude na pretresu.  Inače, obraćanje tužiteljke naišlo je na burne reakcije branilaca, koji tvrde da ona predlaže dokaze kojih nema u optužnici.

Zeljkovićev branilac, advokat Jasminka Jovišević ocijenila je da odbrana i tužilaštvo u dosadašnjem postupku nemaju jednak tretman.

“Vi ste dozvolili da ovim postupkom upravlja tužilac. Postavlja se pitanje da li Vi možete nastaviti kao predsjednik Vijeća. Mi u ovoj fazi ne možemo tražiti izuzeće, ali Vi se možete sami izuzeti”, rekla je Joviševićeva predsjedniku Sudskog vijeća Draganu Uletiloviću.

U nastavku ročišta odbrana Zeljkovića je tražila od tužiteljke da objasni od koga je tražila originalne dokumente, budući da je u dokazni materijal uvrstila samo ovjerene kopije.

Odbrana je, naime, konstatovala da tužilac nema dokaz da je tražila originale tenderske dokumentacije, a da ovjerene kopije datiraju još iz perioda prije nego što je donesena naredba o sprovođenju istrage, tako da ne mogu biti uvrštene u spis sa dokazima.

“Tužilac tvrdi da nema originalne tenderske dokumentacije. Kako ima ovjerenu kopiju, ako nema originale?”, upitala je Zeljkovićeva advokatica

Jasminka Jovišević, dok je advokatica Jadranka Ivanović poručila sudskom vijeću da su primili u spis ono što je dobijeno operativnim radom.

Advokat optuženog Slavka Bojića, Aleksandar Jokić, naveo je da ih je zanimalo ko je ovjerio jedan od dopisa koje je Institutu poslala firma “Procontrol”, na šta je sudija Uletilović naveo da je to ovjerio Institut za javno zdavstvo Republike Srpske.

“Prema zakonskim propisima, ovjeru dokumentacije može vršiti samo jedinica lokalne samouprave, odnosno opština. To što je kopiju ovjerio Institut, to nije ovjerena kopija u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, istakao je Jokić.

Advokatica Duška Bogojević, koja brani optuženog Dubravca, istakla je da se na ovaj način gubi vrijeme.

“Fino je sve Zakon o krivičnom postupku propisao u smislu toga šta se može koristiti kao dokaz. Dokazi koji se nalaze ispred vas su nezakoniti i na njima se ne može donijeti sudska odluka. Prema mom mišljenju, ta odluka će biti ukinuta u Vrhovnom sudu Republike Srpske”, rekla je Bogojevićeva.

Sudija je nakon toga prekinuo suđenje, te nastavak zakazao za sljedeći ponedjeljak.

Podsjetimo, u ovom predmetu sudi se optuženima za javne nabavke medicinske opreme u periodu pandemije, a kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, tužiteljka je najavila da će dokazati da je budžetu Srpske načinjena šteta veća od 1,3 miliona KM.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI