Zeljković i optuženi se vraćaju u sudnicu

Nastavak suđenja Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i ostalim optuženim u aferi “Korona ugovori” zakazano je za 4. septembar ove godine, potvrđeno je Srpskainfo.

Nakon izvršenih provjera u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima, nastavak glavnog pretresa, koji se pred ovom sudom vodi pod brojem 11 0 K 032724 22 K, zakazan je za dan 4. septembar 2023. godine, sa početkom u devet časova, odgovorili su iz Okružnog suda Banjaluka.

Branislav Zeljković je uhapšen u septembru 2021. godine, a u pritvoru je proveo pet mjeseci nakon čega je pušten da se brani sa slobode kao i ostali optuženi u ovom predmetu.

Republičko javno tužilaštvo u septembru prošle godine podiglo je optužnicu u aferi “Korona ugovori” zbog zloupotrebe službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije.

Pored Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Slavko Bojić, Sani Crljić i Dragan Dubravac. Ukoliko se dokaže krivica optuženih, republički javni tužilac zatražila je da se od optuženih oduzme imovinska korist od više od milion maraka. Tako će u slučaju dokazivanja krivice, od Zeljkovića biti oduzeto 335.000 maraka, Bojića 241.500 maraka, Crljića 28.000 maraka, a Saše Markovića 578.000 maraka.

Suđenje Zeljkoviću i saučesnicima počelo je 6. februara ove godine, a u međuvremenu je saslušan tek prvi, od ukupno 70 svjedoka, koliko ih je najavilo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Naime, nakon par održanih ročišta, optuženom Bojiću pogoršalo se zdravstveno stanje, pa je suđenje bilo odgođeno do daljnjeg.

Posljednje ročište održano je 13. marta ove godine, pa će s obzirom na protek vremena, u septembru ove godine sudski postupak Zeljkoviću i ostalima početi formalno iznova.

Žestoki okršaj advokata i tužioca u nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori”
Naime, ukoliko se stranke usaglase da se ponovo ne izvode već izvedeni dokazi, onda će se dosadašnje procesne radnje samo konstatovati, a postupak će krenuti od saslušanja drugog svjedoka tužilaštva.

Međutim, ukoliko se stranke ne usaglase, a što je manje vjerovatno, suđenje Zeljkoviću počeće iznova čitanjem optužnice.

Osim svjedoka najavljeno je i saslušanje petoro vještaka.

Tužilaštvo će sudu tokom postupka predati i preko 2.400 materijalnih dokaza protiv Zeljkovića i ostalih optuženih za milionsku zloupotrebu u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Tužilaštvo je u slučaju dokazivanja krivice zatražilo od suda da Zeljkoviću izrekne i mjeru zabrane rada u državnim preduzećima u trajanju od 10 godina.

MITO PLAĆAO U PROSTORIJAMA UJEDINJENE SRPSKE
Prema navodima iz optužnice Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, optuženi Saša Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Branislavu Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka na ime kupovine odijela.
Predaje novca, po naredbi Zeljkovića, izvršene su u prostorijama Ujedinjene Srpske, čiji je Zeljković funkcioner.
Upravo zbog ovih radnji, Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.
Iako je znao da odijela nemaju potrebne sertifikate, Zeljković je prema navodima iz optužnice, od Markovića tražio da ovakva odijela isporučuje Institutu za javno zdravstvo RS.
Direktor “Procontrol” d.o.o. Banjaluka Slavko Bojić, optužen je za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, dok je bivši direktor „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sani Crljić optužen za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: