Željka Cvijanović u Predsjedništvu, i Dodik i Trivićeva proglasili pobjedu

U BiH su juče održani opšti izbori, a kako stvari trenutno stoje, ono što je sigurno jeste da u Predsjedništvo BiH ulazi, kao srpski član, kandidat SNSD-a Željka Cvijanović koja je uvjerljivo pobijedila Mirka Šarovića, kandidata SDS-a.

U Predsjedništvo će, izvjesno je, i Denis Bećirović kao bošnjački član. Pobjedu je proglasio i Željko Komšić iz DF-a, ali prema najnovijim preliminarnim podacima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije BiH, Borjana Krišto iz HDZ-a vodi za člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda.

Prema podacima dostupnim na sajtu CIK-a, Krišto je dobila 117.147 ili 51,36 odsto glasova, a Željko Komšić iz Demokratske fronte 110.928 ili 48,64 odsto.

To su podaci na osnovu obrađenih 1.816 biračkih mjesta ili 54,73 odsto.

Kada je riječ o predsjedniku Republike Srpske, pobjedu na izborima prva je proglasila kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić, poručivši da će biti predsjednica svih građana i da “pod zastavom RS ima mjesta za sve”.

Nakon toga je kandidat SNSD-a proglasio pobjedu na opštim izborima u BiH.

On je naveo da je, na osnovu 523.326 obrađenih glasova, osvojio 274.987, kandidat PDP-a Jelena Trivić 246.425, a kandidat DNS-a Radislav Jovičić 1.914.

On je rekao da je Srpska položila demokratski ispit i da je pokazala da je zrelo društvo .

Iz SNSD-a jutros su objavili da novi podaci potvrđuju pobjedu njihovih kandidata, Dodika i Cvijanović.

“Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvojio je 31.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Član Predsjedništva Željka Cvijanović osvojila je 95.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata”, objavili su jutros na Tviter nalogu SNSD-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsjednika Republike Srpske.

CIK je u ponoć saopštio samo djelimične rezultate izbora i to kada je riječ o trci za Predsjedništvo BiH.

Ove podatke saopštiće danas u devet časova.

Opšti izbori se sprovode za:

* tri člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Parlamentu BiH

* poslanike u Parlamentu FBiH

* skupštine deset kantona u FBiH

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI