Željeznice najavljuju kazne zbog incidenta u Zalužanima

U trenutku kada je teretni voz Željeznica Republike Srpske prolazio preko putnog prelaza Zalužani, saobraćajući na relaciji Banjaluka – Omarska, čuvar putnog prelaza nije bio na svom radnom mjestu, odgovorili su za Srpskainfo iz ŽRS.
Srpskainfo je juče objavila snimak voza koji prolazi dok je rampa podignuta, a sve se ovo dogodilo u jutarnjim časovima, oko 6.45, kada ljudi mahom idu na posao.

– Otpravnik vozova iz Banjaluke postupajući u skladu sa Pravilnikom o željezničkom saobraćanju, uvidjevši da čuvar putnog prelaza nije na svom radnom mjestu, obavijestio je što redovna procedura i nalaže, vozno osoblje voza odnosno mašinovođu. Mašinovođa voza je kako propisi i nalažu zaustavio voz ispred putnog prelaza, te nakon toga dao zvučni signal kako bi upozorio vozače drumskih vozila da se zaustave – precizirali su iz ovog preduzeća.
Teretni voz je zatim krećući se najmanjom brzinom, dok i posljednji vagon nije prošao preko prelaza, nastavio uredno saobraćanje.

– Moramo naglasiti da bezbjednost željezničkog, niti drumskog saobraćaj niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Putni prelaz u Zalužanima je bezbjedan i obezbijeđen je u skladu sa zakonskim propisima, a u ovom slučaju u pitanju je lična neodgovornost pojedinca – kažu iz ŽRS.
Željeznice Republike Srpske su preuzele odgovarajuće mjere protiv radnika koji nije bio na svom radnom mjestu, i on će u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti biti sankcionisan.

Podsjetimo da su se na pružnom prelazu u Zalužanima dogodila tri incidenta tokom 2017. i 2018. godine, kada je rampa ostala podignuta. Čuvar nije reagovao u trenutku nailaska voza, a moguću tragediju sprečio je mašinovođa, drugi put rampa je bila pokvarena, a u trećem slučaju čuvar uopšte nije došao na posao.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: