Zdrava užina, zdrava djeca

„Zašto zdravo nije mladima pravo?“ naziv je online radionice koja će se održati 26. januara 2021. godine sa početkom u 18 h. Radionica se održava u sklopu projekta ZDRAVE UŽINE koji realizuje UG „Centar za mame“ iz Banjaluke, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima i generalno omladini do 30 godina na teritoriji RS.

Poremećaj stepena uhranjenosti bio je do prije nekoliko decenija rijedak pedijatrijsko-endokrinološki izazov, a danas postaje vodeći problem javnog zdravstva 21. vijeka. Debljina je uz fizičke povrede, poremećaj reproduktivnog sistema i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti adolescenata.

Epidemiji debljine doprinosi i okruženje koje podstiče loše prehrambene navike, prekomjerni unos hrane, brz način života i slabu fizičku aktivnost. Predviđanja kažu da će usljed pretilosti i sa njima povezanih hroničnih nezaraznih bolesti današnji naraštaj djece živjeti kraće od svojih roditelja.

Sagledavajući porazne statistike, UG „Centar za mame“ rješenje ovog problema nudi kroz edukaciju omladine o zdravoj ishrani kako bi bili svjesni grešaka koje prave unosom nezdravih namirnica i uticajem istih na zdravlje.


„Kako su trenutno na snazi mjere zbog pandemije virusa COVID-19 odlučili smo da edukacija bude online, a izradili smo i besplatan elektronski priručnik (e-book )sa konkretnim receptima uz pomoć kojeg se brzo i jednostavno kod kuće može napraviti doručak ili užina za školu/fakultet. Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaći srednjoškolce i studente da sami pripreme svoj obrok, da koriste voće, povrće, zdrava brašna u pripremi užine.“ – poručuju organizatori radionice.


Radionica je zamišljena kao zanimljivo interaktivno predavanje nutricioniste gdje bi omladina dobila informacije o zdravim obrocima, kombinovanju namirnica, praćenju zdravstvenog stanja i uticaju ishrane na isto. Kako bi sve bilo korisno ali i zabavno, radionica će imati i praktični dio, Napravi užinu za 10 minuta, u vidu pripremanja obroka uživo, a učesnike radionice očekuju i zanimljivi pokloni .
Stručni saradnik na projektu Maja Tubić Banović, Mr Ph, spec. nutricionizma uživo će pripremati obroke kako bi učesnici vidjeli da se obroci veoma jednostavno i brzo prave. Ovaj zanimljiv projaketa podržalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade RS, dok su partneri na projektu Mercator BH koji je pripremio 10 poklon paketa zdrave hrane za naše učesnike kao i Tupperware Ankica Borisević sa vrijednim poklonima.

Po završetku edukacije svaki učesnik će dobiti E-book (elektronski priručnik) koji će potpuno besplatno moći skinuti na svoj računar ili mobitel, vrlo jednostavno sačuvati, odštampati, slati drugarima itd.Projekat Zdrave užine možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram Centra za mame. Prijava na besplatnu online radionicu moguća je putem LINKA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: