Zbog svađa psi lutalice bi mogli na ulicu

Udruženje Kerber po svemu sudeći ostaje bez prostora koji već devet godina u Rakovačkim barama koriste za smještaj pasa lutalica.
Oni su uputili zahtjev Gradu da dobiju u zakup taj prostor pod posebnim uslovima, ali Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje odlučilo je da to nije moguće.

– Propisano je da se poslovne zgrade, prostorije i garaže mogu pod posebnim uslovima dati u zakup organima, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač RS, ili Grad, humanitarnim organizacijama i organizacijama u oblasti kulture, sporta, zdravstvene i socijalne zaštite, i u drugim slučajevima kada za to postoji interes Grada. U konkretnom slučaju radi se o zahtjevu za izdavanje u zakup bokseva i zemljišta, pod posebnim uslovima, koji nemaju karakter poslovnog prostora, a za tako nešto nema pravnog okvira – obrazložili su u ovom Odjeljenju.

Kazali su da se građevinsko zemljište može dodijeliti u zakup putem licitacije te neposrednom pogodbom.

Ova odluka Grada dovodi u pitanje dalji rad udruženja Kerber na aktuelnoj lokaciji, a dodatni problem su i tvrdnje koje stižu iz ovog Odjeljenja iz kojeg su naglasili su da su uvidom u arhivu, utvrdili da udruženje Kerber već devet godina nezakonito koristi bokseve i zemljište u Bitoljskoj ulici bb, na Rakovačkim barama.

Od pisanih tragova pronašli su da je ovo udruženje 2014. zaključilo ugovor „o pravu na korištenje bokseva, ispusta za pse i šupe“, sa, kako se u ugovoru navodi vlasnikom: „Кinološkim društvom Banjaluka“.

– U ime „Кerbera“, ugovor je potpisao predsjednik udruženja Goran Milojević, iz čega proističe da je bio upoznat sa elementima ugovora i činjenicom da su sporno zemljište i bokseve dobili na korištenje od „Кinološkog društva Banjaluka“, koji se lažno predstavlja kao vlasnik, a ne Grad Banjaluka – rekli su u ovom Odjeljenju.

Objasnili su da je Кinološko društvo Banjaluka bilo u ugovornom odnosu sa Gradom od 31.12.2009. godine, do 13.12.2010.godine, o čemu je sačinjen Zapisnik o primopredaji prostora 2014. godine, kada je zaključen ugovor između UG Кerber i Кinološkog društva.
– Кinološko društvo Banjaluka čak nije bilo ni korisnik predmetnog zemljišta, a sve i da je bilo korisnik ugovorom je regulisano da korisnik prostora ne može prostorije niti njihov dio dati u pod zakup – obrazložili su u ovom Odjeljenju.
Predsjednik udruženja Goran Milojević je rekao da oni ne znaju zašto se Kinološko društvo predstavljalo kao vlasnik tog prostora te da Grad to pitanje treba raščistiti sa njima.

– Grad je dao Kinološkom društvu prostor i mi smo potpisali sa njima ugovor o korištenju ali oni nam nisu naplaćivali kiriju. Mi smo na istoj lokaciji već devet godina i od gradonačelnika Dragoljuba Davidovića pa do danas svi su znali da mi taj prostor koristimo – kazao je Milojević.

Pita se kako to da se tek sada poteže pitanje da li smo su oni u Rakovačim barama legalno ili ne.

– Prije nekoliko godina na sastanku sa predstavnicima Grada usmeno nam je rečeno da možemo koristiti taj prostor. Dolazio nam je u posjetu i nekadašnji predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban i donio donaciju hrane. Kako je to moguće ako se kaže da smo mi ovdje nelegalno – naveo je Milojević.

Ne pristajemo na licitaciju
Goran Milojević je napomenuo da već godinama pokušavaju rješiti tatus tog udruženja te da na sve svoje zahtjeve nisu dobili nikakve odgovore.

-Mi nećemo pristati na licitaciju jer tu može neko doći i podići cijenu. Apelujem na grad da sjedne i porazgovara sa nama i da zajednički riješimo ovaj problem. Mi smo udruženje od interesa za grad i za ovih devet godina smo spasili Gradsku upravu velikih troškova jer smo preuzimali brigu o lutalicama. Ako žele da napustimo ovaj prostor moraće naći neko rješenje za smještaj oko 20 pasa o kojima trenutno brinemo. Mi ne dozvoljavamo da oni budu smješteni u gradski azil. Razmumijemo da nemaju para za njega ali nismo oduševljeni uslovima u kojima tamo borave životinje – kazao je Milojević.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI