Zbog sanacije puta Banjaluka-Prijedor koristiti zaobilaznice

U obnovu magistralnog puta Prijedor-Banjaluka, koja je danas i zvanično počela, Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” trebalo bi da uloži oko osam miliona maraka.

Zbog radova na putu od ponedeljka će vozači morati da koriste alterantivne putne pravce.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević izjavio je da je obnova od strateškog značaja zbog povećane frekvencije saobraćaja, kao i broja saobraćajnih nesreća na potezu magistralnog puta M4 od Prijedora do Banjaluke.

– Obnova će se raditi u tri faze, Kozarac – Lamovita, Lamovita – Ivanjska i Ivanjska – Šargovac, selektivno, prema prilivu finansijskih sredstava. U ovoj godini Javno preduzeće Putevi Republike Srpsk ima namjeru da za obnovu ovog dijela putnog prvca izdvoji oko osam miliona maraka – rekao je Kostrešević.

On je dodao da je dužina puta 37,5 kilometara, a da je prednost u tehničko-tehnološkom smislu to što će se završni sloj asfalta raditi od splitmastiks asfaltne mješavine koja poboljšava karakteristike putnih komunikacija.

– Saobraćaj će, nažalost, biti zatvoren zbog tehnologije izvođenja radova i vršiće se alternativnim obilaznim pravcem kroz naselje od ponedjeljka. Samo trajanje u ovom momentu zavisi od dinamike radova, ali gledaćemo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru. Ovom prilikom apelujem na učesnike u saobraćaju za strpljenje i da u startu planiraju svoje vrijeme – poručio je Kostrešević.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović izjavio je da magistralni put Prijedor – Banjaluka predstavlja jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Republici Srpskoj gdje je prosječan godišnji dnevni saobraćaj na pojedinim dionicama i do 10.000 vozila na dan.

– Obnova ovog dijela putnog pravca sigurno će povećati bezbjednost saobraćaja i omogućiće komforniju vožnju, kako za putnički tako i za teretni saobraćaj – rekao je Stanimirović.

Direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac rekao je da se zbog tehničkih uslova za izvođenje radova mora potpuno obustaviti saobraćaj.

– Bolje je da pod obustavom radimo neko kraće vrijeme koje mi procjenjujemo na maksimalno do tri mjeseca, nego da pod saobraćajem radimo šest mjeseci- istakao je Crnogorac.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović poručio je da je grad odobrio korištenje obilaznice za vrijeme izvođenja radova i obavezao izvođača radova da sanira štetu koja eventualno nastane tokom izvođenja radova.

– Naši građani nemaju razlog za zabrinutost. Ako bude nastalo problema na toj cesti, biće sanirani u što skorijem roku i put će biti vraćen u prvobitno stanje – rekao je on.

Pavlović je zaključio da će obnova magistralnog puta pomoći da se smanji broj saobraćajnih nesreća, a privrednicima omogućiti bolju i bržu komunikaciju sa Banjalukom.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: