Zbog pokušaja ubistva 17 godina zatvora

Slaviša Ćulum (28), Dejan Kostić (20) i Dejan Čajić (24), svi iz Banjaluke, osuđeni su danas u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 17 i po godina robije zbog pokušaja ubistva njihovog sugrađanina Jovana Jošila (29) u vatrenom obračunu u aprilu prošle godine, kod benzinske pumpe “Parma trend” u naselju Lazarevo.

Takođe, u odvojenom sudskom procesu danas je Jošilu izrečena oslobađajuća presuda za ubistvo Slavišinog brata Nedeljka Ćuluma (19), jer je Sud utvrdio da je pucao u nužnoj odbrani. Jošila je optužnica teretila da je u obračunu ubio Nedeljka Ćuluma, te doveo u opasnost živote mnogobrojnih vozača i njihovih saputnika koji su u trenutku pucnjave prolazili autoputem.

Iako je Jošilo ranjen, a Nedeljko Ćulum ubijen u istom obračunu, sudski proces bio je odvojen zbog netrpeljivosti Jošila sa jedne, te Slaviše Ćuluma, Kostića i Čajića sa druge strane.

Pojedinačno gledano, Slaviša Ćulum je osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jošila, te je dobio još godinu zbog nedozvoljenog držanja oružja, tako da je kažnjen jedinstvenom kaznom od sedam i po godina zatvora. Kostić, koji je takođe osuđen zbog pokušaja ubistva Jošila, te Čajić zbog pomaganja u ovom krivičnom djelu, osuđeni su na po pet godina zatvora.

Prvi hitac ispalio je Slaviša Ćulum iz automatske puške, na što je uzvratio Jošilo.

Saopštavajući oslobađajuću presudu Jošilu, Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, obrazložila je da je njegova rekacija bila odbrambena. Jošilo je, prema mišljenju Sudskog vijeća, napadnut, te je pucao u namjeri da odbrani sebe i saputnicu Indiru Arnautović, koja se s njim našla u automobilu u trenutku obračuna kod benzinske pumpe “Parma trend”.

Podsjetimo, motiv krvavog obračuna je to što je u prošlosti iz džipa koji je vozio Jošilo pucano na Slavišu Ćuluma, Kostića i Čajića.

Utvrđeno je da su incident od 24. aprila, koji je rezultirao ubistvom Nedeljka Ćuluma i ranjavanjem Jošila, izazvali Kostić i pokojni Ćulum, koji su, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Čajićem, napali Jošila.

Slaviša Ćulum osuđen je na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila, dok je Jošilo, koji je bio optužen za ubistvo njegovog brata Nedeljka Ćuluma (19) oslobođen

Naime, sporne večeri Nedeljko Ćulum i Kostić slučajno su sreli Jošila. Oni su svojim vozilom pokušali da spriječe Jošila da prođe automobilom, dok su Slaviša Ćulum i Čajić nedaleko u drugom autu čekali Nedeljka kako bi od njega preuzeli automatsku pušku.

Jošilo je izbjegao prepreku, te otišao na obližnju benzinsku pumpu “Parma trend”, koja se nalazi na putu Banjaluka – Laktaši. Za njim su, međutim, krenuli Slaviša Ćulum i Čajić. Prvi hitac ispalio je Slaviša Ćulum, a nakon toga je pucnjima uzvratio Jošilo.

U međuvremenu su svojim vozilom stigli i Nedeljko Ćulum i Kostić. Tada je Kostić zapucao prema Jošilu, koji je uzvratio i pogodio Nedeljka Ćuluma u glavu, nakon čega je ovaj podlegao povredama.

Plač rodbine

Kada je pročitana presuda Slaviši Ćulumu, Dejanu Kostiću i Dejanu Čajiću, njihova rodbina je zaplakala, a osuđeni su bili smireni.

Nakon izricanja te presude, pojedini članovi Ćulumove porodice, nezadovoljni što ih snima kamera, rekli su kamermanu: “Zašto nas snimaš, Slaviša nam ode u zatvor, a Nedeljko je ubijen. Dosta nam je naše muke.” Ćulum je, nakon što mu je izrečena kazna, zatražio riječ, ali Sudsko vijeće na njegovu podignutu ruku nije reagovalo već je napustilo sudnicu.

Nekoliko minuta kasnije, ispred Okružnog suda se moglo čuti da je Čajić, navodno, opsovao u sudnici, što su, kako se priča, čuli samo policajci koji su stajali do njega, a koji su ga smirili.

Slavica Maletić, majka ubijenog Nedeljka i osuđenog Slaviše Ćuluma, šokirana kada je čula da je Jošilo oslobođen, zaplakala je, ali nije ništa govorila.

Ćulum osuđen i zbog pljačke

Okružni sud u Banjaluci osudio je nedavno Slavišu Ćuluma, njegovu djevojku Dejanu Mitrašinović, te Dragana Puzića (26), Bojana Šikmana (23) i Nemanju Drljaču (22), sve iz Banjaluke, na ukupno 20 godina i osam mjeseci robije zbog oružane pljačke ProCredit banke u maju prošle godine, odakle su oteli blizu 13.000 maraka.

Ćulum je zbog te pljačke osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Nakon izricanja presude i izlaska Sudskog vijeća, on je pljunuo tužioca Slobodana Salića.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: