Zbog otrovnog Piralena radnici zabrinuti za zdravlje, odgovora nema

Afera „Piralen“ se i dalje ne stišava, a radnici koji rade u krugu banjalučkog „Incela“ zabrinuti su za svoje zdravlje i traže od nadležnih odgovor na pitanje da li im je bezbjedno da dolaze na posao.
Prema našim informacijama, predstavnici pojedinih firmi, ali i državnih agencija, zatražili su od rukovodstva sindikata da im što prije dostave informacije da li im je ugroženo zdravlje.

Međutim, ni to nije sve što se zadnjih dana dešava u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“. Prema našim saznanjima, Inspektorat Republike Srpske, koji je naredio nova vještačnja u „Incelu“, zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da im pomognu u rješavanju problema oko zagađenosti.

Podsjetimo, Srpskainfo je još prije nekoliko mjeseci ekskluzivno objavilao seriju tekstova oko ekološke katastrofe u „Incelu“, ali su građani još uvijek uskraćeni za informacije o tome da li im je ugroženo zdravlje.

Kupuju vodu
Otkriveno je da se na ovoj lokaciji nalaze ogromne količine veoma opasnog i kancerogenog ulja piralen.

Jedan od radnika sa kojim smo razgovarali ističe da se boji za svoje zdravlje, nakon što je saznao da je „Incel“ prepun piralena.

– Skoro 15 godina radim u krugu ovog preduzeća i sada sam u strahu; ne znam da li smijem da pijem vodu, da li da hodam oko zgrade. Krajnje je vrijeme da nam neko kaže da li je ugroženo zdravlje nas koji radimo u krugu „Incela“ – rekao je ovaj radnik i dodao da je primjetio da skoro sve njegove kolege u zadnje vrijeme kupuju vodu, jer se boje da piju onu sa česme.

Ćutanje
Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić ispričao nam je da su se i njemu obratili zabrinuti radnici.

– Mi smo dobili upit od sindikata Republičkog zavoda za statistiku oko piralena, a onda smo tražili odgovor od nadležne gradske inspekcije Banjaluke. Još ništa nismo dobili. Smatramo da je to nekorektno s obzirom da znamo da je Republički inspektorat održao zajednički sastanak s gradskom inspekcijom i da su usaglasili određene korake kada je u pitanje ispitivanje zagađenja u „Incelu“ – rekao je Marić.
Kaže da će od svih nadležnih institucija tražiti informaciju šta se dešava u „Incelu“.

– Ono što je meni za brigu je to što se ne oglašavaju niti gradonačelnik, niti predsjednik skupštine, kao ni gradska inspekcija. Ovo je jedan veoma ozbiljan problem koji ne ugrožava samo zdravlje zaposlenih u „Incelu“, već svih građana Banjaluke – pojašnjava Marić.

Pitanja bez odgovora
On je istakao da radnike Zavoda za statistiku interesuje da li im je ugroženo zdravlje dolaskom na posao.
Zaista, za svaku je osudu da se niko nije udostojio da odgovori na naš upit. Možemo da vidimo da se komentarišu statusi na tviteru, a da niko ne odgovori na jedno pitanje koje se tiče zdravlja pola miliona ljudi. To je jedan apsurd i to je za svaku osudu – rekao je Marić.
Prema saznanjima Srpskainfo, Inspektorat RS je prije desetak dana od MUP tražio pojačan nadzor na prostoru poslovne zone i na ulaznim i izlaznim kapijama, kako bi se spriječio izvoz zagađene zemlje, dok traje inspekcijski nadzor u cilju utvrđivanja stepena i obima zagađivanja.

U Inspektoratu RS rekli su za Srpskainfo da su nedavno održali sastanak zbog piralena, a na kojem su učestvovali predstavnici nekoliko ministarstava i svih drugih institucija koji su na neki način uključene ili mogu biti uključen u ovaj problem.

– Na sastanku je zaključeno da na terenu postoji realna opasnost od nesavjesnog i nestručnog rukovanja opasnim otpadom, kao i premještanje zagađenog zemljišta od strane neodgovornih lica, a što bi prouzorkovalo širenje zagađanje van ove lokacije – rekli su u Inspektoratu RS.

Oni su dodali da su zbog toga uputili zvanični dopis MUP RS, Gradu Banjaluka, Odjeljenju za inspekcijske poslove i odjeljenju komunalne policije.

Od navedenih se traži hitno uključivanje u rješavanje navedenih problema, te pomoć oko obezbjeđivanje zagađenih lokacija i sprečavanja odvoženja zemlje i otpada.

– Nadležne inspekcije su preduzela određene mjere u cilju upozoravanja, ograničavanja pristupa na lokacije, kao i zabrane odvoza zemljišta, građevinskog i drugog otpada van Poslovne zone „Incel“ – dodali su u Inspektoratu.

U MUP-u su rekli da su zaprimili ovaj akt i da policija preduzima mjere pod nadzorom tužilaštva.

Rezultati vještačenja
Prije više od dva mjeseca završena su prva vještačenja na nekoliko lokacija u „Incelu“, a koji su potvrdili katastrofalne rezultate.

Na određenim mjestima bilo je i do 3.000 puta više piralena nego što je dozvoljeno, dok je na većini mjesta bilo oko 1.000 puta više od normalnih uslova. Osim toga, ove analize su pokazale i da je zemljište u „Incelu“ zagađeno i drugim teškim metalima kojih takođe ima na stotine i hiljade puta više nego što je dozvoljeno.

Nakon ovih saznanja, Republički inspektorat je zatražio nova vještačenja zemlje i vode, te je izuzeto oko 50 uzoraka. Međutim, javnost još nije upoznata sa ovim rezultatima.

Zašto se kriju rezultati ispitivanja zemljišta od Institut za javno zdravstvo?

Nekoliko lokacija u Incelu zagađeno piralenom

 

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: