Zbog loših pelena pati 1.200 porodica

Mada nadležni tvrde da “intenzivno tragaju za najboljim rješenjem”, afera zbog nekvalitetnih pelena, koje dodatno zagorčavaju život najugroženijima, teško bolesnoj deci i odraslima, koji su primorani da do kraja života koriste pelene, i dalje potresa Republiku Srpsku.
Podsjećamo, problem je nastao zbog promjene pravilnika i načina nabavki pelena, na koje ove osobe imaju pravo na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Dok su ranije na recept mogli dobiti dvije pelene dnevno sa “šest kapi”, sada su osuđeni na tanke nekvalitetne pelene minimalne snage upijanja sa “jednom kapi”. Uz to, oni više ne mogu, uz doplatu, uzeti u apotekama kvalitetnije pelene, koje sami izaberu.

Zbog nekvalitetnih pelena, teški bolesnici i osobe sa invaliditetom su u opasnosti od dodatnog ugrožavanja zdravlja, a njihove porodice opterećene dodatnim troškovima. Očajni korisnici tvrde da Fond na ovaj način hoće da uštedi na njihovoj muci, a sumnjaju da je, istovremeno, centralizovanom javnom nabavkom, data prilika povlaštenim dobavljačima da na pelenama zarade veliki novac.
Da se ne radi o malom problemu pokazuju podaci, koje su za Srpskainfo, otkrili u Fondu. Naime, ovim problemom je pogođeno više od 1.200 teških bolesnika i osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

Prema podacima Fonda, pravo na pelene na recept ima 94 djece i 1.115 odraslih. Radi se o djeci i odraslima sa trajnom inkotinecijom, u slučaju znatno umanjene mentalne sposobnosti, moždane paralize, paralize obe ruke ili noge, oduzetosti ruku, Parkinsonove bolesti ili Alchajmerove bolesti.

Da se u ovom slučaju ne radi o malom iznosu novca, svjedoči podatak da je trošak Fonda za pelene u 2018. godini bio je oko 715.000 KM, a u 2017. godini oko 740.000 KM.

Ipak u Fondu tvrde da im nije bila namjera da štede na račun korisnika pelena.

– Fond zdravstvenog osiguranja RS intezivno radi na pronalaženju najboljeg rješenja u vezi sa pelenama i u tome smo dobili podršku udruženja pacijenata sa kojima smo održali sasastanak početkom ove sedmice. Cilj je da doneseno najbolje moguće rješenje, prvenstveno na dobrobit pacijenata koji koriste pelene – poručuju iz Fonda.
Navode da je dosadašnji način nabavke pelena promijenjen, kako kažu, ” sa najboljom namjerom, da se svim korisnicima širom RS obezbijedi jednak standard”. Tvrde i da su tender za centralizovanu nabavku plena raspisali da bi se “izbjegle zloupotrebe”.

– Ranijim načinom nabavke, Fond nikada nije bio siguran da li je pacijent u apoteci ili ortopedskoj kući dobio baš ono što je Fond platio, ili je dobio pelenu niže cijene, a nama se fakturisalo nešto drugo, i tada bude izmanipulisan pacijent, ali i Fond – navode iz Fonda , dodajući da Fond ima ugovor sa oko 200 apoteka i sa dvadesetak ortopeskih kuća, “pa je bilo je nemoguće sve iskontrolisati na pravi način”.

Za odabir nekvalitetnih pelena na tenderu u Fondu krive “krut” Zakon o javnim nabavkama, ali i Agenciju za lijekove BiH ograđuje koja je dozvolila uvoz spornih pelena. U takvim uslovima, tvrde, “nisu mogli odabrati kvalitetniji proizvod, ukoliko je neko ponudio nižu cijenu”.

Javnosti još nije saopšteno kolika je cijena spornih nekvalitetnih pelena i da li se takve pelene uopšte prodaju na tržištu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI