Završena posljednja trasa Istočnog tranzita

Jedna od najvažnijih saobraćajnica u gradu, Istočni tranzit, od danas je u funkciji, nakon što je u saobraćaj puštena i posljednja dionica ove obilaznice, u naselju Obilićevo.

Završetak ove obilaznice, na kojoj su radovi bili zaustavljeni još od polovine 80-tih godine, jedan je od ključnih projekata iz investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“, ali i programa „Banja Luka 2025“.
Gradonačelnik Igor Radojičić, izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom, naglašavajući da je Banja Luka, izgradnjom Istočnom tranzita, praktično dobila novi bulevar istočnom stranom grada.

-Još prije 50 godina projektovan je prsten oko grada i ono što je nekada trebalo da bude obilaznica, danas je, zbog izgradnje brojnih objekata u blizini, danas praktično postala gradski bulevar. Banja Luka je u međuvremenu rasla i ovo je žila kucavica na koju se slijeva saobraćaj sa Starčevice i Obilićeva. Sada praktično imamo cijeli istočni bulevar oko grada koji vodi preko Obilićeva, Rebrovca, Banjalučkog polja sve do „Lesnine“ – rekao je Radojičić.

Izgradnju ove saobraćajnice posebno je obradovala i Marinka Umičevića tehničkog direktora TO Bema. Kaže da je Obilićevo, dobijanjem novog Zelenog mosta, rušenjem tzv. žute kuće i završetkom Istočnog tranzita do ulice Gavrila Principa, postalo ugodno mjesto za živjeti i raditi. Nova saobraćajnica ima poseban značaj za “Bemu”.

Danas je veliki dan za Obilićevo i Tvornicu obuće “Bema” jer se danas otvara žila kucavica za dolazak i odlazak kamiona, kao i radnika na posao.
Prije par godina, kamioni za Tvornicu obuće “Bema” su dolazili preko Jajca, Travnika, Kneževa, a sada će dolaziti kroz grad na šta smo veoma ponosni. Zahvaljujemo se gradonačelniku Igoru Radojičiću koji je riješio Gordijev čvor nakon tridesetak godina, te se nadamo daljem produžetku tranzita, a kao šlag na tortu će biti most u Srpskim Toplicama.

Direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić, kazao je da, izgradnjom posljednje dionice Istočnog tranzita, riješen jedan od najvećih saobraćajnih problema u Banjoj Luci.

On je precizirao da je u izgradnju ove dionice uloženo 1,5 miliona KM, te da ukupna dionica dionice iznosi 580 metara.

Kako je najavljeno, idući veliki posao na Istočnom tranzitu biti predstojeća izgradnja velike kružne raskrnice kod objekta „Lesnine“.

Ova raskrsnica će biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se kvalitetno spojiti Istočni i Zapadni tranzit.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: